De 32 NFL-ejere har haft travlt den seneste uge, og nu har de vedtaget en ganske revolutionerede regelændring, når det kommer til brugen af replaysystemet.

Man kan ikke se straffe igennem. Sådan har det altid været. Indtil nu.

Fredag vedtog NFLs ejere at udvide ligaens brug af replay-systemet, der på vores breddegrader svarer til det udskældte VAR.

Ifølge CBS Sports vil dommere nu være i stand til at bruge replay-systemet til at se plays igennem, der involverer Intentional grounding, Roughing the passer og Late hits ude over sidelinjen.

Men der er en væsentlig begrænsning. Der skal nemlig være kastet et gult flag for, at et givent spil og penalty kan ses igennem og eventuelt ændres.

Det vil sige, at hvis en quarterback bliver ramt for sent, men der IKKE er kastet et flag, så kan kendelsen ikke ses igennem eller ændres ved hjælp af replay-systemet.

Følgende kan ses igennem:

Intentional grounding:
Var quarterbacken indenfor eller udenfor lommen, og var han under pres.
Roughing the passer:
Var der tydelige videobeviser for, at forsvarsspilleren ikke havde kontakt til hoved- eller halsområdet.
Late hit ude over sidelinjen:
Var boldholderen stadig indenfor sidenlinjen, da han han blev ramt.

Der har været en del tvivlsomme kendelser de senere år, hvor dommerne i et forsøg på at beskytte spillerne, og måske især quarterbacks, har kastet lidt for mange flag, der har vist sig på langsom gengivelse at være forkerte.

Det har naturligvis medført stor frustration hos såvel spilere, trænere som fans, der kunne se situationerne igennem, men dommerne havde hverken denne mulighed eller mulighed for at ændre kaldet.

Med de nye tilføjelser til replay-systemet kan de mest åbenlyse fejl blive korrigeret, men det er værd at bemærke, at der stadig ikke kan ses plays igennem for en mulig straf, uanset hvor åbenlys den måtte være, når dommerne ikke har dømt en.