Med færre indtægter på grund af Corona-krisen, står NFL, spillerforeningen og i sidste ende spillerne med en meget svær situation på hånden.

Lønloftet for 2020-sæsonen er allerede fastsat, men med udsigt til en væsentlig nedgang i ligaens samlede indtægter, skal der foretages en justering. Enten nu eller mere sandsynligt i 2021.

Ingen eller færre tilskuere på stadion betyder færre indtægter, og da lønloftet udregnes som en procentdel af de samlede indtægter, så kan NFL risikere, at lønloftet falder eller i bedste fald forbliver stabilt i 2021. 

Lønloftet er i år på 198,2 millioner dollars, og er beregnet ud fra de forventede samlede indtægter. Men tager også højde for højere/lavere indtægter fra året før, og det er altså dette, der kommer til at blive gældende for 2021-sæsonen. 

Worst-case scenario er at alle kampe spilles uden tilskuere i år. Det vil betyde et tab på mellem 4 og 5 milliarder dollars, eller op mod 35 millliarder kroner.  

Det betyder færre penge i NFLs fælles kasse, og det betyder færre penge i klubbernes egne kasser. Op mod en halv milliard kroner kan hvert hold miste (Bills, Bengals, Chargers m. fl. lidt mindre)  

For at få så gnidningsfri en overgang fra sæson til sæson, er det vigtigt, at lønløftet bevæger sig på en støt kurve uden de store udsving. Derfor kan det blive en større udfordring, hvis lønloftet pludselig ser ud til at falde i 2021, for NFL arbejder på nye tv-aftaler fra 2022, og de kommer med stor sandsynlighed til at slå alle rekorder. 

Så NFL ønsker ikke en situation, hvor lønloftet går ned i 2021, og så pludselig eksploderer i 2022. Det vil skabe alt for store udfordringer i kontrakt-sammensætninger, og der er også masser af spiller-kontrakter, der allerede har taget højde for at lønløftet stiger med 5-8% i 2021, hvilket næppe kommer til at ske.   

Derfor overvejer NFL og spillerforeningen om man kan “låne” penge fra 2022, for at glatte overgangen ud.

Hvis man ikke kan blive enige om at låne fra 2022, men hellere vil håndtere situationen som den er nu, så har NFL og NFLPA en stor opgave foran sig.

Så skal lønloftet skal skæres ned allerede i år. Spillerforeningen skal betale penge tilbage, og mange klubber vil blive nødsaget til at justere kontrakter for at få det hele til at passe under et nyt lønloft. Med flere spillerbonusser allerede udbetalt, så skal justeringen komme i spillernes ugentlige løncheck (deres basisløn er fordelt ligeligt over sæsonens 17 uger), og det bliver spillerne helt sikkert ikke glade for.

Men går de ikke med til det, så får vi et blodbad at se, hvor klubberne cutter de spillere, der er dyre i 2020, men ikke har en garanti i deres kontrakt, og dermed kan fritstilles uden omkostninger for klubberne.

Det er i det hele taget en lose-lose situation, som NFL og spillerforeningen står med på hånden.