I løbet af søndagen møder over 300 af USAs største NFL-talenter ind til den store Scouting Combine. Her skal de testes, interviewes, vejes og måles inden draften den 25. april.

I løbet af søndagen begynder de første NFL-talenter at melde deres ankomst, når den årlige NFL Scouting Combine åbner dørene for 2024-udgaven. I år har 321 spillere fra hele landet modtaget en invitation til begivenheden, hvor de i løbet af en hel uge bliver testet både fysisk og mentalt af talentspejdere og trænere fra NFL.

Men hvad er scouting combine egentlig? Og hvad laver spillerne der? Lad os kigge nærmere på det.

Scouting Combine

Scouting combine er NFLs årlige talent-vurderings-begivenhed, hvor landets største talenter inviteres til en hel uge fyldt med tests af NFL-holdenes trænere og talentspejdere. Dette gøres, for at lette logistikken for både spillere og trænere, som kan foretage evalueringen af samtlige spillere på ét sted, mens spillerne kan gøre reklame for sig selv for alle holdene i ligaen på én gang.

En anden fordel ved at teste alle spillere på samme tid er, at det giver et mere præcist resultat, eftersom alle spillerne bliver vurderet på samme bane og under samme forhold. Det er ikke svært at finde data om højde og vægt for de enkelte spillere på universiteternes egne hjemmesider, men som denne analyse fra Yahoo viser, så bliver der ofte snydt på vægtskålen. Derudover skal spillerne også løbe en sprint for at vise hurtighed, og her kan både underlag og medvind have indflydelse på en spillers tid på en 40-yard dash.

Det er derfor en stor begivenhed for både hold og spillere, og en begivenhed, som kan have enorm indflydelse på, hvor en spiller bliver valgt i draften.

Dette års Combine starter søndag, når spillerne begynder at ankomme til Lucas Oil Stadium i Indianapolis. De første par dage går med officielle indvejninger og interviews af spillerne – alt sammen noget, som den almindelige seer ikke har adgang til at se.

Det sjove starter i stedet torsdag den 29. februar, når de første spillere begynder på de fysiske tests. Øvelserne er opdelt i positioner, og de spillere, som første gang skal i action, er defensive linjemænd og linebackers.

Hvad skal jeg se?

Først og fremmest kommer der her en anbefaling om at holde øje sociale medier. En stor anbefaling skal lyde til at følge Gul Kluds skribenter, som alle følger begivenheden tæt og kommer med godt iagtagelser og sætter øvelserne i perspektiv.

NFL er i højeste beredskab og kommer til at streame det hele på DAZN, hvor man nu kan købe abonnement billigt, som omfatter både combine og dækning af draften.

Har man ikke tiden eller overskuddet til at sidde og se flere timers talentarbejde, så kan man finde højdepunkter på NFLs youtubekanal.

Det vigtigste er selvfølgelig at se øvelserne. Som tidligere skrevet, er det defensive linjespillere og linebackere der skal i action først, og torsdagen kommer til at gå med positionsspecifikke øvelser.

Særligt på den defensive linje er der flere toptalenter, som man kan holde øje med – navne som Byron Murphy, DT fra Texas, Dallas Turner, Edge fra Alabama og Jared Verse, Edge fra Florida State kommer helt sikkert til at blive nævnt, mens talentet på linebackerpositionen måske ikke helt er i samme klasse.

Om fredagen skal defensive backs og tight ends i action. i 2023 blev vi forkælet med en fantastisk tight end-årgang, men det ser ikke helt så prangende ud i år. Årgangen anføres Af Brock Bowers, som ligner et valg i top-ti, men derfra er der et stort spring ned til næste gruppe. Det bliver derfor mest spændende at følge de defensive backs, hvor mellem syv og otte af spillerne har talent til at blive valgt i første runde.

Specielt Cooper DeJean fra Iowa bliver spændende at følge – han bliver den første hvide cornerback siden Jason Sehorn – men også Alabama-duoen Terrion Arnold og Kool-Aid McKinstry kommer til at trække opmærksomhed.

lørdag bliver det rigtig sjovt. Her skal vi nemlig se quarterbacks, wide receivers og running backs. Det er jordens dårligst bevarede hemmelighed, at Caleb Williams fra USC bliver dette års førstevalg. Det er hvad der skal ske med de efterfølgende to valg, som er mere spændende. Commanders og Patriots har begge brug for en saltvandsindsprøjtning på quarterback-positionen, og Drake May fra North Carolina og Jayden Daniels fra LSU kæmper om at blive valgt som #2.

Der er kæmpe forskel på den 104 kg tunge Drake Maye, som vinder fra lommen, og den eksplosive Jayden Daniels, som minder en om Robert Griffin III.

Der er hele seks quarterbacks i spil til første runde… Men det er vand sammenlignet med de 8-9 wide receivere, som også bejler til at blive valgt blandt de 32 første valg.

Ingen er i tvivl om, at Marvin Harrison Jr. er dette års største receiver-talent. Hvis efternavnet lyder bekendt, så er det fordi at du muligvis har set hans far, Marvin Harrison, da han sammen Peyton Manning udgjorde en farlig duo hos Indianapolis Colts.

Dernæst er det smag og behag, om man ønsker Rome Odunze fra Washington, Malik Nabers fra LSU eller en af de andre dygtige receivere, der ender med at blive valgt i dette års draft.

Om søndagen runder spillerne fra den offensive linje dette års combine af. PFF har pr dags dato ni spillere rangeret blandt de 32 bedste spillere, så det er en dyb årgang med masser af talent. Joe Alt fra Notre Dame og Olu Fashanu fra Penn State er de to bedste spillere på den offensive linje.

Hver positionsgruppe skal igennem forskellige øvelser, som skal vise de tilstedeværende talentspejdere og beslutningstagere, om spillerne har det rigtige ”bend” eller ”burst”, om spillerne har det rigtige ”vision” eller om en cornerback har ”stive hofter”.

Det kræver et falkeøje, hvis man skal se de samme ting, som de professionelle talentspejdere får øje på, og selvom man får øje på netop dét, som man kiggede efter, er det slet ikke sikkert, at den respektive spiller kan overføre teknikken fra træningsbanen til en kamp.

Så hvad er det vigtigste?

lad os lige kigge på, hvilke øvelser der er de vigtigste for hver positionsgruppe:

Quarterbacks – Den stationære kasteøvelse

Det allervigtigste for quarterbacks er, at de kan kaste ALLE NFL-ruter. Det er ikke alle college quarterbacks, som træder ind i de professionelle rækker med evnen til at kaste bolden ud mod sidelinjen eller på svære timingruter. Derfor er det vigtigt at se, om en spiller kan kaste de lidt sværere ruter.

Receivers og tight ends – Den stationære kasteøvelse

Fordi flere college quarterbacks ikke kaster de svære ruter, er der også flere receivers, som ikke har erfaring med de professionelle kast. Det vigtigste er dog at se, om receiveren har et hurtigt antrit og om de kan lokalisere bolden på de dybe kast.

Runningbacks – Reaktionsøvelsen

Runningbacksne skal igennem en øvelse, hvor spillerne skal løbe over en række puder, der ligger på jorden, og i sidste sekund reagere på en træners ordre. I sidste øjeblik får spilleren af vide, om han skal til højre eller venstre, og dette viser meget godt, om spilleren har en hurtig reaktionsevne og om han har sikre fødder.

Offensive linjespillere – Blokeringsøvelsen

Specielt tackles skal vise, at deres fodarbejde er solidt, hvis de skal gøre sig nogen forventninger om at starte. De skal kunne bevare balancen, mens de samtidig tager store skridt, for at følge med deres direkte modstander. Dette kræver et hurtigt og sikkert fodarbejde, og du vil sikkert komme til at høre begrebet ”dancing bear”, som henviser til spillerens størrelse og fart.

Defensive linjespillere – Rip/swim øvelsen

Spillerne skal her ”undvige” tre store træningskegler ved bruge et swim og rip move. Her får man set spillerens pass rush moves, men samtidig deres evne til at runde en modstander med lavest mulige tyngdepunkt. Jo lavere et tyngdepunkt og jo mere ”bend” en spiller har, des sværere er han at blokere.

Linebackere – Cover øvelsen

Linebackerne skal ud i en øvelse, hvor en træner viser en retning, som spilleren skal løbe i. Det foregår i sidelæns løb, baglæns løb og så sidelæns i den anden retning. I NFL er det vigtigt, at linebackers kan skifte hurtigt retning, hvis quarterbacken kigger en anden vej, eller hvis linebackeren skal dække en fri spiller op. Er han langsom til at skifte retning, vil man kunne se det her.

Defensive backs – Backpedal

Cornerbacks og safeties skal ud i en lignende øvelse, men de får i stedet lov at løbe baglæns hele vejen. Her skal de også vise, at de gnidningsløst kan ændre deres opdækning til at være i henholdsvis venstre og højre side. Det kræver ”løse hofter”, så spilleren relativt hurtigt kan reagere, hvis hans modstander løber den anden vej rundt om ham.

Generelle:

Derudover er der nogle ikke positionsspecifikke øvelser, som viser hurtighed, eksplosivitet og råstyrke.

Den mest kendte er 40 yard dash, som viser spillerens hurtighed over 40 yards. Da en offensiv tackle sjældent skal løbe 40 yards, er det vigtigste for ham, at han løber de første 10 yards hurtigt. Omvendt er det vigtigt for en receiver eller cornerback, om han kan løbe den fulde distance hurtigt.

Bench press viser en spillers råstyrke. Her får de lov at bænke 225 pund så mange gange, som de overhovedet magter. Her kan spillere, som ofte er i træningsrummet, vise, at de besidder den nødvendige styrke til at begå sig i ligaen. Jo mere man træner, jo flere repetitioner kan man lave.

Vertikal og long jump viser, hvor meget styrke dine lårmuskler har. Da begge øvelser er fra stående start, har det stor vigtighed for specielt cornerbacks, runningbacks og receivers, da man her vil kunne vise en stærk benstyrke.

Shuttle run er den sidste af de grundlæggende øvelser, som er værd at holde øje med. Her er det specielt retningsskiftet, som bliver udstillet, og det universelt vigtigt at have en god tid sammenlignet med de øvrige spillere på samme position.

Når alt dette er sagt.

De målbare data er selvfølgelig kun relevante, hvis de kan bruges i den rigtige kontekst. Det kommer nok ikke bag på folk, at Saquon Barkley var meget hurtigere end Nick Chubb, da de spiller positionen på helt forskellige faconer. Det er vigtigt at overveje, når man sidder og sammenligner to talenter, som har forskellige resultater for dette års combine. Der er desuden stor forskel på at være god til træning eller til combines, og så at være god på banen.