Scouting Combinen er elsket og hadet. Den viser en masse, men udelader mindst lige så meget. Men hvorfor er den så så vigtig? Det kommer an på en del.

De første spillere er allerede stemplet ind, og i de kommende dage støder flere til, når NFL afholder den årlige Scouting Combine, som igen i år afholdes i Indianapolis. Alle de største NFL-talenter i USA samles for at blive målt, vejet, testet, quizzet og meget, meget mere.

Men hvad er scouting combine egentlig? Og hvad laver spillerne der? Lad os kigge nærmere på det.

Scouting Combine

Scouting combine er NFLs årlige talent-vurderings-begivenhed, hvor landets største talenter inviteres til en uges test af NFL-holdenes trænere og talentspejdere. Dette gøres, fordi det letter på logistikken for både spillere og trænere, som kan foretage evalueringen af samtlige spillere på ét sted, mens spillerne kan gøre reklame for sig selv for alle holdene i ligaen på én gang.

Det giver også et mere præcist resultat. Der er masser af “officielle” tal, som knytter sig til spillerne, men både underlag og medvind har indflydelse på en spillers tid på en 40-yard dash, mens holdene og spillerne har en interesse i, at spillerne bliver noteret som både højere og tungere, end de reelt er.

Det er derfor en stor begivenhed for både hold og spillere, hvor mange af årets draftvalg falder på plads.

Det hele starter på tirsdag, når spillerne begynder at ankomme til Lucas Oil Stadium i Indianapolis. De første par dage går med officielle indvejninger og interviews af spillerne – alt sammen noget, som den almindelige seer ikke har adgang til at se.

Det sjove starter i stedet torsdag den 2. marts, når de første spillere begynder på de fysiske tests. Øvelserne er opdelt i positioner, og de spillere, som første gang skal i action, er defensive linjemænd og linebackers.

Hvad skal jeg se?

Du skal holde øje sociale medier (Her kan GulKluds skribenter anbefales) i løbet af hele ugen – så er du sikker på, at få alle højdepunkterne fra dagene.

Om fredagen er de defensive backs i action, lørdag er det quarterbacks, wide receivers og tight ends og på søndag kommer spillerne fra den offensive linje samt runningbacks i spil.

Hver positionsgruppe skal igennem forskellige øvelser, som skal vise de tilstedeværende talentspejdere og beslutningstagere, om spillerne har det rigtige ”bend” eller ”burst”, om spillerne har det rigtige ”vision” eller om en cornerback har ”stive hofter”.

Det kræver et falkeøje, hvis man skal se de samme ting, som de professionelle talentspejdere får øje på, og selvom man får øje på netop dét, som man kiggede efter, er det slet ikke sikkert, at den respektive spiller kan overføre den evne fra træningsbanen til en kamp.

Og hvad er så det vigtigste?

lad os lige kigge på, hvilke øvelser der er de vigtigste for hver positionsgruppe:

Quarterbacks – Den stationære kasteøvelse

Det allervigtigste for quarterbacks er, at de kan kaste ALLE NFL-ruter. Det er ikke alle college quarterbacks, som træder ind i de professionelle rækker med evnen til at kaste bolden ud mod sidelinjen eller på svære timingruter. Derfor er det vigtigt at se, om en spiller kan kaste de lidt sværere ruter.

Receivers og tight ends – Den stationære kasteøvelse

Fordi flere college quarterbacks ikke kaster de svære ruter, er der også flere receivers, som ikke har erfaring med de professionelle kast. Det vigtigste er dog at se, om receiveren har et hurtigt antrit og om de kan lokalisere bolden på de dybe kast.

Runningbacks – Reaktionsøvelsen

Runningbacksne skal igennem en øvelse, hvor spillerne skal løbe over en række puder, der ligger på jorden, og i sidste sekund reagere på en træners ordre. I sidste øjeblik får spilleren af vide, om han skal til højre eller venstre, og dette viser meget godt, om spilleren har en hurtig reaktionsevne og om han har sikre fødder.

Offensive linjespillere – Blokeringsøvelsen

Specielt tackles skal vise, at deres fodarbejde er solidt, hvis de skal gøre sig nogen forventninger om at starte. De skal kunne bevare balancen, mens de samtidig tager store skridt, for at følge med deres direkte modstander. Dette kræver et hurtigt og sikkert fodarbejde, og du vil sikkert komme til at høre begrebet ”dancing bear”, som henviser til spillerens størrelse og fart.

Defensive linjespillere – Rip/swim øvelsen

Spillerne skal her ”undvige” tre store træningskegler ved bruge et swim og rip move. Her får man set spillerens pass rush moves, men samtidig deres evne til at runde en modstander med lavest mulige tyngdepunkt. Jo lavere et tyngdepunkt og jo mere ”bend” en spiller har, des sværere er han at blokere.

Linebackere – Cover øvelsen

Linebackerne skal ud i en øvelse, hvor en træner viser en retning, som spilleren skal løbe i. Det foregår i sidelæns løb, baglæns løb og så sidelæns i den anden retning. I NFL er det vigtigt, at linebackers kan skifte hurtigt retning, hvis quarterbacken kigger en anden vej, eller hvis linebackeren skal dække en fri spiller op. Er han langsom til at skifte retning, vil man kunne se det her.

Defensive backs – Backpedal

Cornerbacks og safeties skal ud i en lignende øvelse, men de får i stedet lov at løbe baglæns hele vejen. Her skal de også vise, at de gnidningsløst kan ændre deres opdækning til at være i henholdsvis venstre og højre side. Det kræver ”løse hofter”, så spilleren relativt hurtigt kan reagere, hvis hans modstander løber den anden vej rundt om ham.

Generelle:

Derudover er der nogle ikke positionsspecifikke øvelser, som viser hurtighed, eksplosivitet og råstyrke.

Den mest kendte er 40 yard dash, som viser spillerens hurtighed over 40 yards. Da en offensiv tackle sjældent skal løbe 40 yards, er det vigtigste for ham, at han løber de første 10 yards hurtigt. Omvendt er det vigtigt for en receiver eller cornerback, om han kan løbe den fulde distance hurtigt.

Bench press viser en spillers råstyrke. Her får de lov at bænke 225 pund så mange gange, som de overhovedet magter. Her kan spillere, som ofte er i træningsrummet, vise, at de besidder den nødvendige styrke til at begå sig i ligaen. Jo mere man træner, jo flere repetitioner kan man lave.

Vertikal og long jump viser, hvor meget styrke dine lårmuskler har. Da begge øvelser er fra stående start, har det stor vigtighed for specielt cornerbacks, runningbacks og receivers, da man her vil kunne vise en stærk benstyrke.

Shuttle run er den sidste af de grundlæggende øvelser, som er værd at holde øje med. Her er det specielt retningsskiftet, som bliver udstillet, og det universelt vigtigt at have en god tid sammenlignet med de øvrige spillere på samme position.

Når alt dette er sagt.

De målbare data er selvfølgelig kun relevante, hvis de kan bruges i den rigtige kontekst. Det kommer nok ikke bag på folk, at Saquon Barkley var meget hurtigere end Nick Chubb, da de spiller positionen på helt forskellige faconer. Det er vigtigt at overveje, når man sidder og sammenligner to talenter, som har forskellige resultater for dette års combine. Der er desuden stor forskel på at være god til træning eller til combines, og så at være god på banen.