Hver uge kan du her på Gul klud se vores MVP-termometer, hvor du finder de varmeste kandidater i forhold til at hive prisen hjem som ligaens mest værdifulde spiller.

Sæsonens niende spilleuge vil huskes for de mange iøjenfaldende overraskelser, der også gik udover flere MVP-aspiranter. Det er på mange måder et spændende, men også bizart MVP-kapløb, der undervejs. Det virker næsten til, at ingen har interesse i at vinde prisen.

Fælles for fem spillere på min top 6 fra sidste uge er, at deres seneste kamp var deres dårligste i år. Den eneste afviger er Aaron Rodgers, der uden at være i aktion, alligevel fomåede at have sin værste uge i år.

Kampen om pladserne på listen er således absurd tæt, og udskiftninger vil der derfor være rigeligt af i denne uge og fremadrettet.

Termometeret er inddelt i fire kategorier:
Brandvarm – De spillere, der for alvor slås om den eftertragtede MVP-titel
Varm – Ligger lige udenfor toppen, men presser på
Gløder stadig – De yderste mandater i top 10, som måske kan gøre sig gældende
Slår gnister – viser glimt af storhed, men skal spænde hjelmen resten af sæsonen

Listens formål er ikke at gætte på, hvem der ender hvor i MVP-ræset, men er i stedet mit bud på, hvordan ser ud lige nu.


Brandvarm

1. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers (+2)
Bradys MVP-chancer blev markandt forbedret i indeværende uge, på trods af han havde friuge. De øvrige prominente MVP-aspiranterne Matt Stafford, Josh Allen og Dak Prescott spillede alle horribelt, mens Kyler Murray og Aaron Rodgers heller ikke var i aktion. Tampa Bay-quaterbackens 25 kastede touchdowns fører fortsat NFL, og det samme gør hans yards per kamp. Løbet er tæt, men Brady overtager førstepladsen på termometeret.

2. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers (-)
Vi fik ikke Rodgers vs. Mahomes at se denne gang heller, Rodgers i midtugen testede positiv for COVID-19, hvilket udviklede sig til at være noget af en hektisk uge for A-Rod. Jordan Love trådte ind i Rodgers’ sted, men satte kun 7 point på tavlen mod et svagt Cheifs-forsvar, hvilket endnu en gang lader til at bevise, hvor værdifuld Rodgers er. Selvom han ikke var i spil og havde en svær uge, så forbliver han højt på listen, men det skyldes også flere af spillerne i toppens elendige præstationer i sidste uge.

3. Matt Stafford, QB, Los Angeles Rams (-2)
Havde den måske værste sekvens for en QB i år. I et deperat forsøg på at undgå en safety kastede Stafford en interception, der gav Titans bolden på goal line. Titans scorede på det efterfølgende spil, og Stafford fik derfor bolden tilbage med det samme. Her kastede han så en interception, der blev returneret til touchdown af Kevin Byard. Derudover var det først til sidst, da kampen for længst var tabt, fik Stafford Rams-angrebet i end zone. Klart den værste præstation af Stafford i en Rams-uniform.

4. Kyler Murray, QB, Arizona Cardinals (-)
Var ude med en skade, som han pådrog sig i slutfasen af de ærgerlige nederlag til Packers ugen forinden. At Cardinals, anført af stedfortræder Colt McCoy, tæskede divisionsrivalerne fra San Francisco 49ers vil jeg ikke tælle som et argument mod Kylers MVP-sag. Det mest imponerende ved Kylers 2021-sæson er hans vilde completion procent på 72,7, hvilket er ligaens højeste, og, holder den ved, den tredje højeste gennem en sæson nogensinde.


Varm

5. Dak Prescott, QB, Dallas Cowboys (+1)
Når man kigger på resultatet og statiskikkerne, så skulle man tro, Cowboys stadig spillede med sin backup QB, Cooper Rush. Men det var Dak, som quarterback’ede Dallas i søndags. Det var hans kamp nummer 76, men han ikke spillet mange, hvor han præsterede værre end denne. Dak ramte kun på 47% af sine kast, og Dallas kom først på tavlen sidst i fjerde quarter, da kampen var afgjort. Det blev ikke det comeback, Dak havde drømt om. Han går dog et skridt opad, da en anden QB falder under ham.

6. Cooper Kupp, WR, Los Angeles Rams (+1)
Cooper Kupp har vundet månedes bedste offensive spiller i NFC i begge af sæsonens første måneder. Han fører essentielt alle receiving stats, der findes. Flest targets, grebne bolde, touchdowns, yards og første downs. I denne uge fik Rams stryg af Titans, og Kupp kom ikke på tavlen. Alligevel greb han 11 bolde, flest i år for ham, for 95 yards. Han er pt. det varmeste bud på en MVP, der ikke er QB.

7. T.J. Watt, DE, Pittsburgh Steelers (+2)
Steelers-forsvaret er igen et af ligaens mest frygtindgydende, og det er ikke mindst T.J Watts fortjeneste. Mod Bears fik Watt fat på Justin Fields hele tre gange. På kun syv kampe har NFL’s bedst betale defensive spiller nedlagt forskellige quarterbacks 11,5 gange – kun et halvt færre end Myles Garrett, der dog har spillet to kampe mere. 26 sacks for sæsonen er Watt på til at opnå. Så mon ikke Watt og resten af forsvaret får en sjov dag, når sejrsløse Detroit Lions og turnover-tilbøjelse Jared Goff kommer på besøg på søndag.

Gløder stadig

8. Josh Allen, QB, Buffalo Bills (-3)
Oven på en dårlig kamp mod Dolphins, var der lagt i kakkelovnen til, at Allen skulle få oprejsning mid et sløjt Jaguars-mandskab. Bills holdt Jaguars til kun 9 point, men de tabte alligevel. Josh Allen formåede nemlig kun at føre Bills-angrebet til seks point. Med ingen touchdowns og tre turnovers (og nederlaget til Jaguars), så var det hans dårligste kamp i to sæsoner. Bills er nu kun 5-3, og Allen risler ned ad listen.

9. Lamar Jackson, QB, Baltimore Ravens (+2)
Lamar Jackson er tilbage på listen efter en flot comeback sejr over Vikings. For anden gang i år løb Jackson for over 100 yards. I sidste uge var jeg efter ham, fordi han i kun én af syv kampe havde kastet for mere end et touchdown. I denne uge kastede han tre styk. Jackson har nu kastet mere end ét touchdown i to af otte kampe. Det er ikke umiddelbart en statistik, der er en MVP værdig. Særligt ikke, når Lamar kun har løbet et touchdown i et enkelt opgør i år. På thursday Night Football får han lidt at styrke sin sag på, når han gæster delfinerne fra Miami. Sidst han var på besøg spillede han sin karrieres måske bedste kamp, da han kastede fem touchdowns og 324 yards.

10. Myles Garrett, DE, Cleveland Browns (-)
Garrett var hovedmand bag den forsvarindsats, der resulterede i, at Joe Burrow spillede sin værste kamp som professionel. T.J. Watt puster ham i nakken, men Browns-kæmpen topper stadig listen for flest sacks. Ligeledes er der ingen, der har flere pressures end Garrett. Interessant er det at bemærke, at Garrett og Watt begge har mødt Bears, hvem de havde deres bedste kamp imod, hvor de fik henholdsvis 4,5 og 3 sacks. Garrett forbliver på tiendepladsen.


Slår gnister

Trevon Diggs, CB, Dallas Cowboys (-3)
Det mærkværdige og appellerende ved Trevon Diggs i starten af sæsonen var de store spil; interceptions og touchdowns. Dem har der imidlerdig ikke været nogen af de sidste to uger, og Diggs’ MVP-sag daler. Hans varme start holder ham på listen, men han er ikke spor varm for tiden, heller ikke i dette regi. Han tillod endnu et (langt) touchdown, og kun tre cornerbacks har tilladt flere yards end ham. For ikke at være for reaktionær, forbliver Diggs på listen, men han er ikke langt fra at ryge ud.

Jonathan Taylor, RB, Indianapolis Colts (ny på listen)
821 yards har Taylor løbet for, og det har han gjort med imponerende 5,9 yards per løb. Ni touchdowns er det også blevet til, så det er en flot sæson, Colts-backen er i gang med. Han er en uhyere vigtig brik i den plan, Colts har for at snige sig med i slutspillet blandt det meget jævnbyrdede AFC-felt. Efter Derrick Henrys exit, er Taylor i høj grad på tale som den bedste running back lige nu.

Justin Herbert, QB, Los Angeles Chargers (ny på listen)
Herbert er tilbage på listen efter at have ramt på 84% af sine 38 kast i kampe mod Eagles, hvor han også stod for tre touchdowns uden turnovers. Forinden opgøret i Philadelphia, havde Herbert spillet to dårlige kampe mod Ravens og Patriots, men nu har han tilsyneladende rejst sig. Jeg kunne heller ikke udelade ham fra listen af den grund, at han har nærmest identisk record stats som Josh Allen. Hvis Herbert skal tage nlste skridt og ramme top 10, så skal han gøre god figur, når Vikings besøger englenes by.

Udgået fra sidste uges liste:
Ja’Marr Chase, WR, Cincinnati Bengals
Joe Burrow, QB, Cincinnati Bengals
Derrick Henry, RB, Tennessee Titans