Her på Gul klud har vi sat os for at lave et MVP-termometer, hvor du hver uge kan se hvor varme de forskellige spillere er i forhold til at kunne hive prisen hjem som ligaens mest værdifulde spiller, også kaldet MVP.

Sæsonen sjette spilleuges søndag bød, pga. London-kamp og overtidskampe på intet mindre end 13 timers NFL. Spiluge 6 er dog ikke færdig med at give, den markerer nemlig starten på årets MVP-termometer hos Gul klud. Da dette er første uge vil kommentarerne til spillerne være mere generelle end tilfældet vil være de kommende uger, der i højere grad vil fokusere på den enkelt uge.

Termometeret er inddelt i de noget arbitrære kategorier: Brandvarm, varm, gløder stadig, og slår gnister. De skal forstås således, at kategorien brandvarm består af de spillere, der for alvor slås om den eftertragtede MVP-titel, mens varm-kategorien tilhører dem, der ligger lige udenfor toppen, men har mulighed for at blive brandvarme. De yderste mandater af denne top 10, gløder stadig, kan, naturligvis, rykke op og ned, men har ikke umiddelbart egentlige chancer for at ende med hæderen som ligaens mest værdifulde spiller. Til sidst finder vi dem, der lige præcis ikke nåede top 10 i denne uge, men stadigvæk slår gnister. Listens formål er ikke at gætte på, hvem der ender hvor i MVP-ræset, men er i stedet mit bud på, hvordan der burde se ud.


Brandvarm

1. Kyler Murray, QB, Arizona Cardinals
Hans og Cardinals’ 6-0 record taler sit eget sprog. Når man så samtidig har ligaens højeste completion procent, 14 kastede touchdowns til tre interceptions og to yderligere touchdowns på jorden, så kan man i min bog ikke komme uden om, at Kyler Murray er MVP-favorit efter uge 6.

2. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers
Tom Brady er den bedste quarterback nogensinde, så meget har stået klart for de fleste i nogle år. Men er den 44-årige Tom Brady også den bedste QB i NFL lige nu? Han fører i hvertfald ligaens i yards, og har kastet næstflest touchdowns. På denne liste er han er ikke langt fra Murray, hvis stærkeste kort over Brady er sin fejlfri record.

3. Dak Prescott, QB, Dallas Cowboys
Sidste år brækkede Dak anklen, hvilket holdt ham ude af store dele af sæsonen. Da det blev pre season-tid var Daks ankel dog healet, og han var derfor klar til at forberede sig til en stor sæson. Dette blev dog hurtigt spoleret på grund af en nagende skulderskade. På trods af disse benspænd, har Dak på imponerende vis ledt Cowboys til en 5-1 start, hvor han har bidraget med 15 touchdowns til kun fire interceptions. Der var modstridende holdninger til Daks store kontraktforlængelse i marts 2021, men indtil videre er Dak alle pengene værd.


Varm

4. Matt Stafford, QB, Los Angeles Rams
Sikke en start, Stafford har fået på sin tid i Los Angeles. I den svære NFC West-divison har han gjort noget, han kun prøvede én gang i sine 12 sæsoner i Detroit: at starte 5-1. Kun Tom Brady og Patrick Mahomes har kastet flere touchdowns, og hans yards per kast rangerer også tredjebedst. I næste kamp genforenes Stafford med Lions, og derefter hedder modstanderne Texans og Titans. Det virker derfor sandsynligt, at Stafford sætter nogle flotte kampe sammen, der vil styrke hans MVP-chancer.

5. Josh Allen, QB, Buffalo Bills
På trods af et tæt og overraskende nederlag til Titans, er Buffalo-holdet stadigvæk manges favorit i AFC. Dette er ikke mindst fordi, Josh Allen har spillet med stort overskud. Symbolsk for kampen i mod Titans, glider Allen dog ud af top 3 på ugens liste, da han har mødt flere af ligaens dårligste forsvar – Dolphins, Texans, Chiefs og Football Team. Derudover har Allen haft ret nemme forhold pga. et stærkt spillende forsvar, og derfor ikke rigtig har haft nøde at spille satsende endnu. Samlet set betyder, man må tage hans præstationer indtil videre med et gran salt, hvilket ikke rækker til mere end en femteplads.

6. Trevon Diggs, CB, Dallas Cowboys
Det er altså vanvittig og historisk sæson, Diggs har gang i. Som kun den anden spiller nogensinde, har Diggs lavet mindst én interception i hver af sæsonens seks første kampe. Syv er der blevet til, hvoraf to af dem er blevet returneret til touchdown. Derudover har ingen i år flere pass deflections end ham. Han ligger dog stadig på sjettepladsen, fordi hans aggressive spil også betyder, han tillader et hav af yards til modstanderen; vel illustreret i denne uge mod Patriots, hvor han efter et spektakulært interception touchdown opgav et langt touchdown spillet efter.

7. Lamar Jackson, QB, Baltimore Ravens
Debatten vedrørende Lamars evner som effektiv kaster af bolden vil ingen ende tage. Han trak dog et stik i diskussionen forrige uge, hvor han var så god, at Ravens ikke nænnede at kaste bolden, hvilket betød, de måtte give afkald på rekorden for flest antal kampe i streg med over 100 yards på jorden. Mange vil mene, han placeres for lavt i denne omgang. Men fordi han kun har kastet for mere end ét touchdown én gang i sæsonens seks kampe, kvitterer jeg ikke med mere end en syvendeplads, hvor vilde andre end måtte være med hans MVP-kampagne.

8. Derrick Henry, RB, Tennessee Titans
Kong Henry er stadigvæk ligaens bedste og mest pålidelige running back. Et impotent Tennessee-kasteangreb har ikke betydet det store for Henrys produktion – han har løbet for mindst 100 yards i fem af seks kampe. Ingen har flere berøringer, løbne yards eller touchdowns end ham. Han bliver ved med at løbe sine modstandere over. Med 10 touchdowns og 783 yards efter seks kampe, er han ikke til at undgå på top 10.

Gløder stadig

9. Cooper Kupp, WR, Los Angeles Rams
Sæsonens bedste WR efter seks uger hedder Copper Kupp. Gennem seks kampe har han grebet 46 bolde for 653 yards og imponerende 7 touchdowns. Dermed er Kupp statistisk set på vej mod en historisk god sæson. Det kunne godt ligne, at Kupp solgte sig selv billigt, da han sidste år underskrev en tre-årig kontrakt for 48 millioner dollar. Bliver han ved med at præstere, kunne man godt forestille sig, at Rams blev nødt til at smide flere penge efter ham. Indtil videre må han dog nøjes med en niende plads her.

10. T.J. Watt, DE, Pittsburgh Steelers
Inden sæsonen blev Watt forgyldt med den største kontrakt for en defensiv spiller nogensinde. Den agter han tilsyneladende at leve op til. På trods af det store fokus, han får i modstandernes gameplan, så har han lavet syv sacks på seks kampe – næstflest af alle. I denne uge var han på imponerende vis, med to sacks og en forceret fumble, aldeles afgørende i kampens overtid, der resulterede i en sejr over Seahawks. Med en flot start på sæsonen får Watt det yderste mandat på årets første MVP-termometer.


Slår gnister

Myles Garrett, DE, Cleveland Browns
Myles Garrett bejler til prisen som årets forsvarsspiller. Han er generelt ikke til at holde styr på, og så fører han ligaen i sacks. I det lys fortjener han måske at ligge højere. At han sidder på sack-tronen skyldes i sær, at han havde 4,5 sack imod Bears i uge 2. Ser man bort fra den kamp har han altså 3,5 sack i de resterende fem kampe, hvilket ikke er videre imponerende. Selvfølgelig handler alting ikke om sacks, men unfair eller ej, så tæller styrmands Garretts evne til at hanke op i et ellers talentfuldt forsvar også en smule ned i min bog. Formår han at løfte Cleveland-forsvaret og fastholder sit eget spil, så kan han snildt optræde på listen fremadrettet.

Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers
Packers er 5-1, Rodgers ejer af Chicago Bears, og så er han at finde på en MVP-liste, what else is new? Udover en katastrofekamp i uge 1, har Rodgers spillet godt og kontrolleret. Men hele 20 quaterbacks har flere kastede yards, mens otte har flere touchdowns. Det rækker derfor ikke til en plads på top 10 for Rodgers – endnu.

Justin Herbert, QB, Los Angeles Chargers
Efter fem flotte uger stod Herbert stærkt i MVP-snakken, men så smed han en stinkbombe mod Ravens, hvor han og Chargers fik ørene i maskinen i Baltimore. Det er måske en anelse hårdt at have ham placeret så lavt, men afstanden mellem top 10-listens nederste pladser og bejlerne er forsvindende lille, hvorfor recency bias ikke kommer Herbert til gode i denne uge.

Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs
Kunne måske have været placeret på top 10, men grundet et hav af turnovers, må Mahomes indfinde sig med en bejlerplads for denne uge, trods han fører NFL i touchdown-kast. Mon ikke, han herfra har en opadgående formkurve, der vil sende ham op ad listen hurtigt.