Hver uge kan du her på Gul klud se vores MVP-termometer, hvor du finder de varmeste kandidater i forhold til at hive prisen hjem som ligaens mest værdifulde spiller.

Næstsidste spillerunde er færdigsspillet, hvilket betyder at MVP-ræset for alvor har nået sin slutfase. Der er kun en kamp tilbage for spillerne til at påvirke deres respektive MVP-sager. Selvom 16 af 17 kampe af sæsonen er gennemspillet, og MVP-ræset derfor for alvor har nået sin slutfase, er kapløbet endnu ikke sat i sten.

Indeværende uge har således budt på flere markante forskydninger, og top fem byder nu på hele fire forskellige positioner. Mens en favorit stadig stikker ud, er feltet bagved tæt og brandvarmt. Se hvem der rangerer hvor i årets næstsidste MVP-termometer.

Termometeret er inddelt i fire kategorier:
Brandvarm – De spillere, der for alvor slås om den eftertragtede MVP-titel
Varm – Ligger lige udenfor toppen, men presser på
Gløder stadig – De yderste mandater i top 10, som måske kan gøre sig gældende
Slår gnister – viser glimt af storhed, men skal spænde hjelmen resten af sæsonen (denne kategori er udgået pr. uge 16, da der ikke længere er rum for langsomt at op

Listens formål er ikke at gætte på, hvem der ender hvor i MVP-ræset, men er i stedet mit bud på, hvordan ser ud lige nu.


Brandvarm

1. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers (-)
Har kastet 18 touchdowns siden hans seneste turnover. Over de sidste 14 kampe, har han vundet 13, kastet 35 touchdowns, løbet 3, og kun stået for 2 turnovers. Med den laveste INT% nogensinde(!), har Rodgers altså været absurd vanskelig at skabe en turnover mod. Han vandt MVP sidste år, hvor han kastede hele 48 touchdowns. Jeg har svært ved at se, hvordan han ikke vinder i år, på trods af, han ikke når helt så mange TD-kast.

2. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers (-)
Efter Antonio Brown stjal overskrifterne ved at smide tøjet og skrive sin egen fyrreseddel, blev det nærmest glemt, at Brady reddede Bucs fra et pinligt nederlag, da han på imponerende vis marcherede ned ad banen med et kampvindende touchdown med to minutter tilbage på året. Brady har ikke været videre overbevisende i sit spil de seneste par uger – han er heller ikke hjulpet godt på vej af en hav af Bucs-skader – men her leverede han trods alt sit bedste game winning drive i år. Samtidig, hvilket er lidt af et sammentræf, så eftergjorde Brady gennem 16 kampe sin TD-INT total fra sidste år; 40 touchdowns og 12 interceptions. Sidste år affødte det end ikke en top 3 placering i MVP-afstemningen. Det tror jeg, det gør i år, men det vil maks række til en andenplads.

3. Jonathan Taylor, RB, Indianapolis Colts (-)
Inden søndag var Colts 9-0, når Taylor løb for mere end 100 yards. Det gjorde han også søndag, men Colts tabte til Raiders til sidst. I opgøret kom Taylor i endzone for 20. gang, flest af alle denne sæson, og fører også ligaen med 1.734 yards på jorden. Taylor kæmper formentlig med Kupp om prisen som årets offensive spiller. Taylor får rig mulighed for at prøve at gøre krav på den pris, når han skal forsøge at hive Colts i slutspillet mod et svagt Jaguars-hold.

4. Cooper Kupp, WR, Los Angeles Rams (-)
Man har sat baren højt, når man kan have en undervældende kamp med 95 yards og et touchdown. Kun syv bolde kom Kupps vej, hvoraf han greb seks, hvilket betyder, han nu mangler 11 catches i sæsonens sidste kamp for at tangere Michael Thomas’ rekord for flest i en sæson på 149. Mindst 11 catches har han haft i tre kampe i år, så det er bestemt ikke umuligt, særligt hvis han fodres et par venlige screens. 136 yards mangler han for at slå rekorden for flest grebne yards i en sæson. Begge rekorder vil i så fald blive slået med hjælp fra den ekstra sæsonkamp, men det kan gå hen at blive en meget sjov søndag for Kupp, der har haft en helt igennem fantastisk sæson.

5. T.J. Watt, DE, Pittsburgh Steelers (+3)
Bedst som jeg i sidste uge erklærede, det blev meget svært for ham at nå sack-rekorden, efter han ikke fik fat i Mahomes, så skaffede han hele fire sacks mod Browns. Watt er dermed kun ét sack fra at tangere Michael Strahans rekord med 22,5 – det sidste fik han foræret af Brett Favre. Hans 21,5 sacks har han altså nået på 15 kampe, hvoraf han har måttet udgå tidligt i to af dem. Det er på alle måder en vanvittig bedrift, Watt har lavet, uanset om han registrerer nogen sacks i den sidste kamp. Det skal også tilføjes, han også fører ligaen i fumble recoveries og tackles for loss. Det er svært at se, hvem der skulle overgå ham i afstemningen


6. Joe Burrow, QB, Cincinnati Bengals
(+3)
Med 971 yards og 8 touchdowns over de sidtse to opgør, skyder Tiger King med skarpt hen mod slutningen af sæsonen. Seneste gik det udover AFC’s nu daværende førsteseed Chiefs, hvis ellers storspillede forsvar blev skolet af Burrow og hans legekammarart, Ja’marr Chase. Burrow lignede en MVP-kandidat i started af sæsonen, men løb så ind i en mindre slugt, og er altså nu kommet tilbage på sporet. Et MVP-trofæ bliver det i sidste ende nok næppe til i denne omgang, men det er måske en anden MVP-titel, han har i sigte?


Varm

7. Matt Stafford, QB, Los Angeles Rams (-1)
Kastede sit fjerde pick six i år – flest af alle – men leverede alligevel en flot comeback-sejr mod det skadesplagede Ravens-hold. Det er indiskutabelt, at Stafford har været en af de bedste og mest produktive QB’s i år, og mange af dårlige sekvenser har kommet tidligt kampene, som ham derfor ofte har haft lejlighed til at nå at overkomme. Derfor kan han prale af at have ligens bedste passer rating i anden halvleg i år. Rams har vundet fem i streg, og selvom Stafford har været svingende i det sidste tre, så forbliver han på en flot placering, omend han overgås af Burrow.

8. Ja’marr Chase, WR, Cincinnati Bengals (ny på listen)
Med en af de bedste kampe i historien for en WR satte Chase rookie-rekord for flest grebne yards i en kamp og sæson, da han splittede et ellers velspillede Cheifs-forsvar i atomer. Med sine 13 touchdowns er det kun Cooper Kupp og hans fantomsæson, der har præsteret flere. Chase er en vigtig faktor i den udvikling og niveau, Bengals har vist i år. For sine flotte bedrifter får han ugens tiendeplads.

Gløder stadig

9. Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs (-4)
Spillede på papiret en fin kamp mod Bengals, men gik simpelthen i stå i anden halvleg, mens Bengals-angrebet brændte igennem og stjal sejren. Hans niveau er stadigvæk højt, men det virker lidt til, Cheifs-angebet ikke helt har fundet den rette tangent. Måske nederlaget til AFC-rivalen fra Cincinnati kan fungere som et wake up call? Eller kan det være, en nedgradering på MVP-termometeret kan klare ærterne. Det bliver et ret drastisk fald, men det skal mest af alt ses i lyset af det flotte spil, øvrige aspiranter lagde for dagen.

10. Justin Herbert, QB, Los Angeles Chargers (+1)
Den unge Chargers-QB sniger sig ind på listens yderste mandat oven på en flot kamp mod et potent Denver-forsvar. Totalt set har kun to spillere kastet flere yards end Herbert, og det samme gør sig gældende for kastede touchdowns. Det der holder ham tilbage er nogle underlige sporadiske nederlag, og hans slutspilsdeltagelse, der betinges af en sejr over Raiders i bedste sendetid på søndag.

Udgået fra sidste uges liste:
Dak Prescott, QB, Dallas Cowboys
Trevon Diggs, CB, Dallas Cowboys
Josh Allen, QB, Buffalo Bills