Hver uge kan du her på Gul klud se vores MVP-termometer, hvor du finder de varmeste kandidater i forhold til at hive prisen hjem som ligaens mest værdifulde spiller.

Hvad end det er fair eller ej, er MVP-ræset er i højeste grad også et spørgsmål om momentum. Sejre og store præstationer tæller i vores bevidsthed mere mod slutningen af sæsonen. Derfor er dårlige præstationer efterhånden blevet med dyre, når MVP-kåringens kugleramme skal frem.

2021-sæsonens spilleuge 16 er historie, og det betyder, trods den ekstra kamp i programmet, at sæsonen spidser til. De sidste to uger skal give os en masse svar. Svaret på, hvem der måske ender med at løbe med MVP-trofæet og hvem der må nøjes med sekundære placeringer, finder du se nedenfor.

Termometeret er inddelt i fire kategorier:
Brandvarm – De spillere, der for alvor slås om den eftertragtede MVP-titel
Varm – Ligger lige udenfor toppen, men presser på
Gløder stadig – De yderste mandater i top 10, som måske kan gøre sig gældende
Slår gnister – viser glimt af storhed, men skal spænde hjelmen resten af sæsonen

Listens formål er ikke at gætte på, hvem der ender hvor i MVP-ræset, men er i stedet mit bud på, hvordan ser ud lige nu.


Brandvarm

1. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers (-)
Det blev lidt for tæt til sidst, men i sejren over Browns, hvor han også kastede tre touchdowns uden interceptions, blev Rodgers alletiders touchdown-kaster i Green Bay. Han har nu ikke begået en turnover i ni(!) kampe. Det har bl.a. resulteret i, at Rodgers nu har har ligaens højeste TD% og laveste INT%. Værd er det også at bemærke, at Rodgers endnu ikke har tabt en fumble. Det er altså ret vildt. A-Rod, da han fortsat er min klare favorit til prisen, forbliver på førstepladsen.

2. Jonathan Taylor, RB, Indianapolis Colts (-)
Kom for første gang i 11 kampe ikke i endzone med bolden i hænderne. Han nåede dog alligevel at krydse de 100 yards på jorden, hvilket han nu har gjort i ni af de sidste 12 kampe. Taylor har, efter Derrick Henrys skade, slet og ret været liganes bedste og mest produktive runningback. Ydermere er han den største force på et hold, der godt kan lave ballade i AFC-slutspillet. Hvis Taylor skal nå forbi den magiske 2.000 yards-grænse, skal han snitte 187 i sæsonens to sidste kampe, hvor han og Colts møder Raiders og Jaguars.

3. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers (-)
Brady gjorde ikke nok væsen af sig til at passere Taylor. Nok er Panthers ikke i god stand, men i fraværet af Leonard Fournette, Mike Evans og Chris Godwin, havde Brady alligevel svære betingelser. Det blev derfor ikke til en pragtpræstation, men snarere en pligtpræstation, da han og Bucs komfortabelt slog Carolina og sikrede sig NFC South-titlen for første gang siden 2008. Efter et æg i sidste uge, kom Brady ikke for alvor op på hesten igen og har nu kun produceret ét touchdown de seneste to uger. Da slutningen på sæsonen tæller mere i MVP-regi, er Bradys MVP-tog i min bog ved at køre fra paronen.


Varm

4. Cooper Kupp, WR, Los Angeles Rams (-)
Greb for tiende gang i år bolde for over 100 yards. Han har gavn af den ekstra kamp i programmet, men han mangler nu kun 17 catches i de sidste to kampe for at slå Michael Thomas’ NFL-rekord for flest grebne bolde i en sæson. En anden vild rekord, han kan ende med at slå, er Calvin Johnsons flest yards i en sæson. Her mangler Kupp 230 yards. Den ekstra kamp til trods, er det en historisk god sæson, Kupp har gang i. Mon han når nogen af rekorderne?

5. Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs (+2)
NFL’s varmeste hold og bookmakernes pludselige Super Bowl-favorit hedder Kansas City Chiefs. Det er på ingen måde Mahomes’ fortjeneste alene, men Cheifs har vundet otte i streg, og Mahomes har gradvist forbedret sig undervejs. De seneste tre kampe har han kastet otte touchdowns og kun én interception, hvilket har medvirket til, at holdet i snit har sat 39 point på tavlen i den trekampsperiode. Den tidligere MVP får endnu et nyk opad på listen, men er stadig et stykke fra toppen.

6. Matt Stafford, QB, Los Angeles Rams (-1)
Samtidig med Cardinals’ spektakulærer fald, har Rams fundet vejen til sejr igen. Fire kampe i træk har de vundet, men den seneste mod Vikings, kan de imidlertid ikke takke Stafford for. Med under 200 yards og tre interceptions, prøvede Stafford nærmest at forærre Vikings sejren. Det lykkedes dog ikke, og Rams befinder sig på NFC’s tredjeseed. Stafford, derimod, falder til MVP-termometerets sjetteplads. Han forbliver dog over Allen, da han har været bedre i længere tid i løbet af sæsonen end Allen.

7. Josh Allen, QB, Buffalo Bills (+2)
Baseret alene på denne uges magiske præatation mod divisionsrivalerne fra Patriots, er Allen MVP-favorit. Det var utroligt at se, hvordan han gang på gang formåede at udmanøvrere et ellers velforberedt Patriots-forsvar. På vej til sine tre touchdsowns og 314 yards i luften, leverede Allen flere spil, som nærmest ingen andre i NFL ville kunne formå. Desværre tæller hele sæsonen med, så Allen må på denne liste tage til takke med en foreløbig syvendeplads. Det lover dog godt for Bills og Allen, der for første gang længe lignede et hold, man ikke vil bide skeer med i playoffs.

Gløder stadig

8. T.J. Watt, DE, Pittsburgh Steelers (-2)
Fik ikke fat i Mahomes, da hans Steelers-forsvar fik på munden af Chiefs. Det ser derfor ud til, at sack-rekorden er uden for rækkevidde. Watt kan i det mindste trøste sig selv med, at han fortsat er et af de varmeste bud på prisen som årets defensive spiller. Hans 17,5 sack fører stadig ligaen, men hvis en defensiv spiller virkelig skal gøre sig til i MVP-ræset, er hans hold nødt til være blandt de bedste – det er ikke tilfældet her.


9. Joe Burrow, QB, Cincinnati Bengals
(ny på listen)
Med 525 yards – fjerdeflest i en kamp nogensinde – og fire touchdowns, kastede Burrow sig ind på top 10 igen. Bengals’ angreb er dødsens farligt, og holdet er pt. AFC’s tredjeseed, hvilket de færreste nok havde spået inden sæsonen. Tiger Kings fortjener i højeste grad kæmpe anerkendelse for denne bedrift. Burrow kommer på arbejde i weekenden, hvor NFL’s hotteste hold og måske bedst spillende forsvar fra Chiefs kommer på besøg.

10. Trevon Diggs, CB, Dallas Cowboys (-)
Ligesom Elming dikterer at ingen vindende hold kan falde på hans momentometer, så er reglen her, at Diggs ikke kan dukkes, når han laver en interception. Og i denne uge var han på pletten igen. Washington Voldemorts fik i den grad ørene i maskinen, og derfor havde Diggs’ interception ingen betydning for kampens udfald, hvorfor den ikke giver al for mange point på kontoen. En interception er dog stadigvæk en interception, og Diggs har nu 11 af slagsen – flest af alle siden 1981.


Slår gnister

Justin Herbert, QB, Los Angeles Chargers (-3)
Halvdelen af holdet, føltes det, var ude med Corona, og det gjorde ikke betingelserne nemme for Herbert, selvom han mødte et svagt Texans-hold, der desværre for Chargers ironisk nok skulle vise sig at være elektrisk. To interceptions, en af dem returneret til huset, og et nederlag blev det til. Underlig og dum kamp at smide i et meget jævnbyrdigt og tæt AFC-felt. For den præstation, får Herbert en tur syd for grænsen. Han må håbe, der er negative Corona-tests på tilbud til hans Corona-ramte hold.

Dak Prescott, QB, Dallas Cowboys (ny på listen)
Spillede flot, da Dallas tæskede det lokale high school-hold. Fire touchdowns blev det til. En dejlig sejr for Dak, der fik noget selvtillid ind på kontoen inden et vigtigt NFC-opgør mod Cardinals i weekenden. Han er meget hot and cold, og i denne uge var han varm, og derfor fortjener han en honorable mention på listen.

Udgået fra sidste uges liste:
Kyler Murray, QB, Arizona Cardinals