Hver uge kan du her på Gul klud se vores MVP-termometer, hvor du finder de varmeste kandidater i forhold til at hive prisen hjem som ligaens mest værdifulde spiller.

Uge 14 er forbi, og slutspilsbilledet begynder så småt at forme sig. Og det har også ramifikationer for MVP-kapløbet. Mens toppen klarede sig flot, var resten af listen præget af svingende præstationer, hvilket har resulteret i store forskydninger.

Mens en ellers etableret del af top 10 ryger af listen, gør en ung quarterback debut på top 10 som ugens højdespringer. Den nederste del af listen er uhyre tæt, og der er derfor kamp om pladserne. Se hvem der blev plads til på denne uges MVP-termometer nedenfor.

Termometeret er inddelt i fire kategorier:
Brandvarm – De spillere, der for alvor slås om den eftertragtede MVP-titel
Varm – Ligger lige udenfor toppen, men presser på
Gløder stadig – De yderste mandater i top 10, som måske kan gøre sig gældende
Slår gnister – viser glimt af storhed, men skal spænde hjelmen resten af sæsonen

Listens formål er ikke at gætte på, hvem der ender hvor i MVP-ræset, men er i stedet mit bud på, hvordan ser ud lige nu.


Brandvarm

1. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers (-)
Det kom ikke som nogen overraskelse, men Rodgers kørte Bears over og kastede for 341 yards og fire touchdowns. Siden uge 2, har han vundet 10 af 11 kampe og har stået for åndssvage 30 touchdowns og kun lavet sølle to turnovers. Samlet set er han noteret for otte touchdowns færre end Brady, man har også begået otte færre turnovers. Dette har han gjort på et hold, der har været massivt plaget af skader, og derfor er Rodgers fortsat min MVP-favorit.

2. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers (-)
Det er svært at sætte ord på, hvad Brady har præsteret i år. 44 år gammel og ingen har flere touchdowns, yards, sejre, completions, forsøgte kast, eller højere QBR. Det var dog ikke den smukkeste kamp, Brady spillede mod Bills, men han fik jobbet klaret i overtid. For første gang i fem kampe stod han ikke for en turnover. Brady, selvom hans stats i flere hendseender er markant bedre, bliver bag Rodgers i dette MVP-ræs, der dog er meget tæt.

3. Jonathan Taylor, RB, Indianapolis Colts (-)
Holdt friuge, så drev ikke gæk med et forsvar i denne uge. Han forbliver på listens tredjeplads, da han stadigvæk fører NFL med 18 scorede touchdowns. Næste uge står han overfor en kæmpe udfordring, når det frygtindgydende Patriots-forsvar kommer på besøg. Her kan Taylor med en stor præstation sætte mange point på sin MVP-konto.


Varm

4. Cooper Kupp, WR, Los Angeles Rams (-)
Kupp er NFL’s nye Duacel-kanin -han bliver bare ved og ved. Han fører nærmest ligaens i samtlige vigtige receiving-kategorier: flest yards, touchdowns, YPG, targets og grebne bolde. Det er sjældent, NFL ser en så gennemført og dominerende præstation på nogen position. Mod Cardinals i denne uge kom han på tavlen og satte +100 yards i bogen for anden kamp i træk.

5. Matt Stafford, QB, Los Angeles Rams (+1)
Rams slog Cardinals og ligner igen en udfordrer til NFC-titlen. Stafford spillede overbevisende, og hans to bedste kampe i år er nu kommet mod Bucs og Cardinals, hvilket også tegner godt for Rams’ chancer for at spille sig i den store kamp. Godt nok tabte de den ene, og tilmed mod NFC-rivalen Packers, men Stafford har kastet tre touchdowns i hver af sine tre seneste kampe, og har i alt næstflest efter Brady.

6. Justin Herbert, QB, Los Angeles Chargers (+4)
Hele syv gange i år har Herbert kastet 300 yards, flere end nogen anden i år. Tre gange er det sket inden for de sidste fire, og over de fire kampe har han kastet 11 touchdowns, hvilket samlet betyder, kun Stafford og Brady har flere. Han har altså været god på det seneste, men har også været ret svingende gennem sæsonen. Hvis han havde været en anelese mere stabil og havde vundet en kamp eller to mere, så var Herbert en seriøs MVP-kandidat. For nu tager han et spring op på sjettepladsen.

Gløder stadig

7. Kyler Murray, QB, Arizona Cardinals (-2)
Spillede sin sæsons dårligste kamp, da han og Cardinals faldt til divisionsrivalen fra Los Angeles. På trods af Murrays problemer gennem kampen, fik han alligevel muligheden for at vinde kampe med under to minutter tilbage, men det endte i et af de ringeste udførte forsøg på et game winning drive i nyere tid. I to af Murrays seneste tre kampe har han spillet dårligt og tabt til en NFC-rival ved at fejle til sidst. Det er ikke gode tegn for et hold, der ellers har været blandt Super Bowl-favoritterne længe.

8. Myles Garrett, DE, Cleveland Browns (+3)
Jeg vil så gerne have en defensiv spiller på listen, og jeg er måske lidt for reaktionær i min tilgang. Samtidig flopper jeg konstant mellem Garrett og Watt på listen. Men Garrett har spillet 14 kampe i år, og kun i to af dem er han ikke blevet noteret for mindst et sack. I denne uge, på imponerende vis, scorede han sin karrieres første touchdown på en bold, han selv havde slået ud af Tyler Huntleys hænder. Kun et enkelt sack skiller Garrett og Watt, der dog har spillet to færre kampe. Det bliver en spændende kamp om sack-tronen og måske rekorden for flest sacks i en sæson. Garrett tager et stort skridt opad, men det er altsammen hans fortjeneste.

9. Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs (+2)
Efter en meget sløj periode, virker det til, han langsomt bliver bedre. Denne uges inkrementelle forbedring gik ud over Las Vegas Raiders, der opgav 48 point til Chiefs. I kampen ramte Mahomes på 20 for 24 kast, hvilket resulterede i 258 yards og to touchdowns. Godkendt præstation for den tidligere MVP, hvis formkurve, desværre for resten af ligaen, er opadgående.

10. Dak Prescott, QB, Dallas Cowboys (-3)
Efter uge 6-kampen mod Patriots, hvor han leverede et flot sejrskast i overtid, lignede Dak ligaens MVP. Siden har Dak været en skygge af sig selv, og nu sidder man og tvivler på, om Dak rent faktisk er så god en QB, som mange havde troet. Dallas slog Football Team i denne uge, men Dak lignede mere en, der prøvede at smide kampen væk, end end, der ville vinde den. Tre af hans karrieres dårligste kampe er kommet indenfor den sidste håndfuld uger. Det går ikke godt for Dak, og nu falder han også på listen.


Slår gnister

Josh Allen, QB, Buffalo Bills (-3)
Havde alle muligheder for at få Bills tilbage på sporet, få banket noget gejt og energi ind i holdet med en statement-sejr over de forsvarende mestre fra Tampa. Men Allen leverede ikke. Det er ikke mange uger siden, at Bills var AFC-favoritter. Men over de seneste seks kampe er de 2-4, løbeangrebet er en saga blot, og Allen har haft mindst en turnover i alle seks. Flere, der tidligere var under ham, er meget varme, så er lidt hård ved Allen og smider ham af listen for nu.

T.J. Watt, DE, Pittsburgh Steelers (-2)
Efter at have braget sig tilbage på listen i sidste uge, blev Watt (igen) ramt af en skade, og måtte derfor udgå tidligt i kampen. Det kan ikke diskuteres, at Watt er en af de bedste og mest dominerende spillere i NFL, når han altså er på banen. Han har spillet 11 ud af 14 kampe, og to af dem har han altså måtte forlade tidligt. Han straffes for sin utilgængelighed i denne omgang. Men mon ikke, han bare beviser, at jeg er et fjols og spiller en fantomkamp på søndag mod Titans.

Udgået fra sidste uges liste:
Kirk Cousins, QB, Minnesota Vikings