Hver uge kan du her på Gul klud se vores MVP-termometer, hvor du finder de varmeste kandidater i forhold til at hive prisen hjem som ligaens mest værdifulde spiller.

Uge 13 er forbi, og MVP-kapløbet begynder at spidse til. Tre kandidater, Tom Brady, Aaron Rodgers og Jonathan Taylor bejler for alvor til den fornemme pris. I den sidste halvdel af listen har der i høj grad været plads til forskydninger, og to tidligere navne er tilbage på listen.

En tidligere MVP-favorit gjorde sig så positivt bemærket, da han gjorde comeback og gjorde det godt efter tre uger med skader, at han er ugens højdespringer. Hvor han og resten af feltet er placeret kan du se nedenfor.

Termometeret er inddelt i fire kategorier:
Brandvarm – De spillere, der for alvor slås om den eftertragtede MVP-titel
Varm – Ligger lige udenfor toppen, men presser på
Gløder stadig – De yderste mandater i top 10, som måske kan gøre sig gældende
Slår gnister – viser glimt af storhed, men skal spænde hjelmen resten af sæsonen

Listens formål er ikke at gætte på, hvem der ender hvor i MVP-ræset, men er i stedet mit bud på, hvordan ser ud lige nu.


Brandvarm

1. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers (-)
Samlede kræfter og hvilede sin brækkede tå i friugen. Det er ikke hans statistikkers skyld, han forbliver på førstepladsen på listen. Det er derimod hans evigt høje niveau, som han har opretholdt under nogle meget svære betingelser. Packers-holdet har været usansynligt uheldige med skader indtil videre i sæsonen, og flere nøglespillere på begge sider af bolden har været fraværende. Alligevel er Packers 9-1 i Rodgers’ 10 sidste kampe. I den periode har han kastet 23 touchdowns, løbet tre, mens han kun har lavet tre turnovers. Brady presser på, men Rodgers sidder stadig på tronen.

2. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers (-)
Tom Brady er en touchdown-maskine. For sjette gang i år kastede han for fire eller flere touchdowns i en kamp. Denne gang skete i mod Falcons, der ikke har gode minder med at møde Tom Brady i Mercedes-Benz Stadium. Et enkelt af Bradys hele 51 kast blev grebet af en Falcons-spiller, der opsnusede et sløset udført screen-spil og tog bolden til huset. Dette ladge en lille dæmper på Bradys eller fortinglige præstation. Det betød dog også, geden nu har kastet mindst en interception i de sidste fem kampe. Men Bucs glider afsted mod endnu et formodet dybt playoff run, og Brady fører ligaen i touchdowns (34) og kastede yards (3771), så han fortsætter med at lure lige bag Aaron Rodgers på andenpladsen.

3. Jonathan Taylor, RB, Indanapolis Colts (-)
Han bliver simpelthen ved. Taylor har nu scoret mindst en gang og i alt svimlende 18 gange i de sidste 10 kampe. To af scoringerne kom i denne uge i mod Texans, en kamp, hvor han også satte ydeligere 143 yards på tavlen. Hans 1348 løbne yards fører ligaen, og det samme gør hans 18 touchdowns. Det er svært for en running back, men hvis Taylor holder dampen oppe, og hiver Colts i slutspillet, så er Taylor en meget overraskende men seriøs MVP-kandidat.


Varm

4. Cooper Kupp, WR, Los Angeles Rams (-)
Efter tre kampe uden scoringer, fandt Kupp igen vejen til endzone. Syv gange har Kupp nu grebet for mere end 100 yards i en kamp. Ganske flot. Tidligere var han på vej mod en historisk receiving-sæson, men siden er han gået lidt i stå. Han fører dog stadig ligaen i grebne bolde, yards, touchdowns og YPG, så helt skidt står det ikke til. Han skal oppe sig, hvis han skal overhale Jonathan Taylor i kampen om årets offensive spiller, endsidig Rodgers i MVP-kapløbet.

5. Kyler Murray, QB, Arizona Cardinals (+4)
Kyler Murray var tilbage, og var det en fornøjelse at se spille igen. Inden for de første 25 minutter, selvom regnen silede ned, havde han scoret tre gange. Fire touchdowns blev det til i alt, uden nogen turnovers. De hurtige scoringer betød, Cardinals bare kunne løbe sejren hjem, så det blev et nemt, flot og effektivt comeback til Kyler, der tager et fint hop opad på listen.

Gløder stadig

6. Matt Stafford, QB, Los Angeles Rams (+1)
Når man er inde i en dårlig periode og har brug for at komme oven på igen, er Jaguars en drømmodstander. Og Stafford og Rams vågnede da endelig også op igen, og lignede et hold, der havde lyst til at spille football. Efter tre håbløse kampe og nederlag for Stafford, kastede han tre touchdowns uden at lave en turnover. Man scorer imidlertid ikke mange point i MVP-debatten ved at slå Jaguars. Men han får lejlighed til at udrette noget stort, når Rams gæster NFL’s måske bedste hold Cardinals på Monday Night Football.

7. Dak Prescott, QB, Dallas Cowboys (-2)
Var for anden uge i træk i aktion på en torsdag. Denne gang vandt Cowboys, men Dak storspillede på ingen måde mod det, indrømmet, gode Saints-forsvar. Havde Saints stillet til start med en anden end Tim Tebows fætter som QB, havde Cowboys måske ikke vundet kampen. Siden hans spektakulære overtime-sejrskast mod Patriots, hvor han kom til skade med sin ankel, har Dak desværre været en helt anden quarter back.

8. Josh Allen, QB, Buffalo Bills (-2)
Sidste år var det nærmest konsensus, at Josh Allen og Patrick Mahomes var og ville være de to bedste bedste quarterbacks de næste 15 år. I år har begge været en skygge af sig selv. Det var urimeligt at forlange noget af Allen i denne uges snestorm mod Patriots, men der er efterhånden langt i mellem hans gode præstationer. Nu venter en meget vigtig kamp mod Bradys Bucs, hvor Allen får mulighed for at vise, hvem han virkelig er. Lige nu er han ikke mere end det ottende bedste bud på en MVP.

9. T.J. Watt, DE, Pittsburgh Steelers (ny på listen)
T.J Watt var længe min favorit til prisen som årets bedste defensive spiller. Men han pludselig havde han misset 2,5 halv kamp, og i sidste uge smed jeg ham af listen. Det var tydeligvis en fejl. Med imponerende 3,5 sacks mod Ravens i AFC Norths søndagsgyser, er Steelers-fænomenet nu oppe på 16 sacks i 10 kampe. Rekorden for flest sacks i en sæson er godt og grundigt på vej til at blive slået, og ikke engang pga. af den ekstra kamp i programmet. Watt får en undskyldning og som en plads på ugens top 10.

10. Justin Herbert, QB, Los Angeles Chargers (ny på listen)
Er måske en anelse generøs og QB-venlig, når jeg kommer Herbert på top 10. Han har ikke spillet godt i to kampe i træk siden uge 4 og 5, hvilket også er sidste gang, Chargers vandt to kampe i træk. Alligevel er Chargers er nu i slutspilsbilledet, og det er de ikke mindst pga. Justin Herbert, der udspillede en anden ung og lovende AFC-QB, Joe Burrow. Velkommen tilbage på listen til Herbert.


Slår gnister

Myles Garrett, DE, Cleveland Browns (-1)
Så gik den ikke længere, Myles Garrett er ikke længere sack-kongen i NFL. Og dermed røg også hans stærkeste kort i MVP-debatten. Garrett er stadigvæk et bæst og han bærer et Browns-forsvar, der uden ham ikke ret tandløst. Men Browns er efterhånden et irellevant kapitel i årets NFL-fortælling, og det påvirker også Garretts MVP-status. Han rykker ned i buffer-zonen.

Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs (-)
Jeg smider ikke Mahomes af listen denne gang. Et, fordi han er styrmand bag et brændbvarmt hold, og to, fordi jeg har lyst til at udstille, hvor vild en negativ udvikling rent produktionsmæssigt, han har gennemgået. I sine senete 50 kampe som starter har Mahomes kastet nul touchdowns fire gange, og to af dem er kommet i de seneste to kampe og tre indenfor de sidste seks. Og han lider ikke af nogen skade, vi kender til. Man vænnede sig hurtigt til alletiders quarterback-spil fra Mahomes, og man sidder hele tiden med ideen om, at han kan vende skuden, når som helst. Før vi ser det, hvis ikke han ryger ud inden, så bliver Mahomes i boblen.

Kirk Cousins, QB, Minnesota Vikings (-3)
Der er ikke så meget at sige. I sidste uge måtte han brænde en timeout, da han linede han op bag sin guard. I denne uge blev det endnu værre, da han tabte til Detroit Lions. Ikke alene virker Cousins’ dage på listen talte, det samme gør Vikings’ slutspilsforhåbninger. Han tilbringer den næste uge i buffer-zonen, så han her kan udskammes for at tabe til Lions.

Udgået fra sidste uges liste: