Hver uge kan du her på Gul klud se vores MVP-termometer, hvor du finder de varmeste kandidater i forhold til at hive prisen hjem som ligaens mest værdifulde spiller.

Uge 12 åbnede med en spændende Thanksgiving-duo af kampe, og selvom der ikke var mange overraskelser eller toppræstationer blandt MVP-kandidaterne, har ugen alligevel givet grund til forskydninger på listen.

Selvom toppen ikke leverer en perlerække af beundringsværdige præstationer uge efter uge, synes feltet af reelle MVP-kandidater at begynde at tynde ud. Det er på trods af, jeg synes fronten af feltet i år er markant svagere end mange af de seneste år. Se hvorledes kampen udspiller sig nedenfor.

Termometeret er inddelt i fire kategorier:
Brandvarm – De spillere, der for alvor slås om den eftertragtede MVP-titel
Varm – Ligger lige udenfor toppen, men presser på
Gløder stadig – De yderste mandater i top 10, som måske kan gøre sig gældende
Slår gnister – viser glimt af storhed, men skal spænde hjelmen resten af sæsonen

Listens formål er ikke at gætte på, hvem der ender hvor i MVP-ræset, men er i stedet mit bud på, hvordan ser ud lige nu.


Brandvarm

1. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers (-)
300 yards og tre touchdowns var hvad Rodgers præsterede i NFC-topbraget mod Rams. Det stjernespækkede Rams-forsvar kunne ikke stille noget op overfor den 38-årige quarterback – heller ikke Jalen Ramsey, der blev sat på skøjter af A-Rod. Med 9-1 record og 25 touchdowns til 2 turnovers i sine sidste 10 kampe, er Rodgers i min optik det varmeste MVP-bud lige nu. Alt det har han udrettet med liganes måske mest skadesplagede mandskab. Han døjer dog med en brækket tå, der har fået en del opmærksomhed. Packers og Rodgers har friuge i den kommende uge, så håbet er, at tåen kommer sig, inden Packers ugen efter tager i mod rivalerne fra Chicago.

2. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers (-)
Det var ingen brandkamp, Brady spillede mod Colts. Bucs scorede 38 point, men Brady stod kun for en enkelt kort touchdown, og dette kom i andet quarter. Det var tredje gang i sæsonen, Brady ikke kastede flere touchdowns end interceptions. Mens man ikke just kan sige, Brady i høj grad styrkede sin MVP-sag, så holdt han sig oven vande. Han fører stadig NFL i touchdowns, og kun Derrick Carr har flere yards. Da flere i toppen af MVP-feltet ikke har præsteret for nyligt, holder Brady sin andenplads.

3. Jonathan Taylor, RB, Indanapolis Colts (+2)
Efter sin vanvidspræstation i sidste uge kom Taylor ned på jorden igen, da han mødte liganes mest potente løbeforsvar over de sidste to sæsoner. Der gik længe før han kom i gang, men Taylor nåede at sætte 83 yards og et enkelt touchdown på tavlen, hvilket betyder, han nu har scoret 16 gange og stået for 1300 yards over de sidste ni kampe. Sidste uges højespringer forbliver inde i varmen, og forbedre sidste uges flotte femteplads til en tredjeplads.


Varm

4. Cooper Kupp, WR, Los Angeles Rams (-)
Greb 7 bolde for 96 yards, men kom for tredje kamp i træk ikke på scoringstavlen. Efter 11 kampe fører han NFL i næsten samtlige receiving-statistikker: Targets (126), receptions (92), rec. Yds (1.237), Rec YPG (112,5), Rec TDs (10), Rec. 1st Downs (58). Han er gået en lille smule i står i forhold til det rekordsættende tempo, han havde lagt for dagen til at begynde med, men det er stadig en flot sæson, han er i gang med. Et varmt bud på årets offensive spiller holder sig lige uden for podiet.

5. Dak Prescott, QB, Dallas Cowboys (-2)
Var uden sine to bedste våben, CeeDee Lamb og Amari Cooper. Alligevel spillede han dog fint, da han og Cowboys mod Raiders tabte sin tredje ud af fire kampe i november. Han fik chancen i overtid mod Raiders, men kunne ikke gøre det færdigt. Efter en varm start på sæsonen, hvor Dak var en af de absolutte favoritter til prisen, har de seneste ugers præstationer sat en dæmper på hans MVP-forhåbninger. Nu venter et stærkt Saints-forsvar, der dog blev fik på munden af Josh Allen. Dak skal banke Saints på samme måde, hvis han skal forbigå Allen igen.

6. Josh Allen, QB, Buffalo Bills (+5)
Kom op på hesten igen efter at have udfordret i november måned. Det skete mod et af liganes bedste forsvar, og man må derfor tillægge Allens præstation i vis værdi. Han ramte på 23 for 28 kast, hvoraf fire var for touchdown. To af hans fem kast, der ikke ramte en Bills-spillers hænder landede i stedet i Saints-hænder, hvilket tager toppen af en ellers stor præstation. Allen tager et markant spring opad, og er dermed ugens højespringer.

Gløder stadig

7. Matt Stafford, QB, Los Angeles Rams (-1)
Rams har nu tabt tre kampe i træk, tilmed overbevisende. I de tre kampe har Stafford lavet to turnovers i hver. Værre er det, at en af dem er blevet returneret til touchdown. Det er nogle svære statistikker at have in mente, når man skal prøve at retfærdiggøre Staffords tilstedeværelse på en MVP-liste. På trods af fine tal for sæsonen, så er Stafford alt andet end varm i MVP-regi, så han ridsler ned ad listen.

8. Kirk Cousins, QB, Minnesota Vikings (-1)
Kastede sin blot tredje interception for sæsonen, da Vikings ikke kunne hamle op med et velsmurt 49ers-mandskab. Cousins har stadig ligaens laveste INT% og kun fem quarterbacks har flere kastede touchdowns end ham. De næste uger møder Vikings Lions, Steelers og Bears, og her skal Cousins fortsætte med at imponere, hvis han skal gøre sig til i MVP-ræset og Vikings går med slutspilaspirationer.

9. Kyler Murray, QB, Arizona Cardinals (-2)
Cardinals havde friuge, så jeg kan stort set copy and paste fra sidste uge. Murray har nu været inaktiv i tre uger i træk, og sidste gang vi så ham i aktion, kastede han en kamptabende interception mod Packers i sidste sekund. Det er efterhånden vanskeligt at vurdere, endsige tælle Murray med i MVP-kampen, når han indtil videre har misset 30% af sæsonen. I mangel på bedre kandidater, troen på, han kommer tilbage i næste uge og i repspekt for det, han gjorde inden sin skade, så forbliver han på top 10.

10. Myles Garrett, DE, Cleveland Browns (-1)
Parolen holder endnu. Myles Garrett fører NFL i sacks. Han spillede en fin kamp mod den uhåndterbare Lamar Jackson, hvem han også fik ned at ligge en enkelt gang. Med TJ Watt på COVID-listen er der i høj grad udsigter til, at Garrett fortsætter som ligaens sack-konge en uge mere, selvom han sammen med resten af Browns holder friuge.


Slår gnister

Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs (-)
Jeg synes han er svær at placere. I fire af hans sidste fem kampe har han kastet ét eller ingen touchdowns. Det harmonerer på ingen måde med taletid i en MVP-snak. Cheifs ser igen farlige ud, men det er i høj grad fordi, de fordi har formået at vinde uden at Mahomes strålede. Han har ikke imponeret i ret mange kampe i år. Alligevel har han tredjeflest touchdowns og fjerdeflest yards. Mahomes forbliver i boblen.

Udgået fra sidste uges liste:
T.J. Watt, DE, Pittsburgh Steelers
Lamar Jackson, QB, Baltimore Ravens
Trevon Diggs, CB, Dallas Cowboys