Buccaneers og Chiefs fans frygter det værste. Vil den berygtede Madden Curse ramme deres quarterbacks?

Da NFL sidst spillede en kamp stod Tom Brady og Patrick Mahomes overfor hinanden. Det gør de igen på årets cover af EA Sports spillet Madden 22.

Det er med garanti en økonomisk gevinst at pryde coveret, men det er bestemt ikke uden risiko.

I over 20 år har Madden-forbandelsen hersket i NFL og mange af de spillere, der har prydet forsiden, har ikke fuldført den efterfølgende sæson.

Men faktisk har både Tom Brady og Patrick Mahomes været ansigt på spillet før, uden at man kan tillade sig for alvor at sige, at de blev ramt af The Madden Curse. Brady vandt MVP titlen, mens Mahomes vandt Super Bowl.

Her er listen over, hvordan The Madden Curse har ramt gennem de sidste 25 år:

MADDEN NFL 2020

Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs
Altså det er jo svært at tale om en curse, når han ender med at vinde Super Bowl. Men alle Chiefs fans (og mange football fans generelt) frygtede det værste, da Mahomes fik et vrid i knæet i spilleuge 5 mod Denver Broncos. Skaden viste sig dog ikke at være så slem som først antaget, så efter blot to kampe på sidelinjen vendte Mahomes tilbage og førte både sit hold i slutspillet, og derefter til comeback-sejre over Texans, Titans og San Francisco 49ers i Super Bowl 54. Han blev kåret til kampens MVP.

MADDEN NFL 2019

Antonio Brown, WR, Pittsburgh Steelers
Faktisk havde Antonio Brown endnu en flot sæson, mens han var på coveret af Madden. Det var først året efter, at det rablede for ham.
I 2018-sæsonen (coveret er altid et år foran) greb han 104 bolde for 1.297 yards og 15 touchdowns for Steelers. Men så gik det galt… Brown fik presset en trade igennem med Steelers, skiftede til Raiders, hvor han både havde en episode med frost i fødderne, slagsmål med trænerne og til sidst optog en video, hvor han jublede, efter klubben havde fritstillet ham.
Han kom til Patriots, hvor han spillede én kamp, inden han blev fyret. Så sad han ude, mens verserende retssager og anklager om vold tiltog… inden han som bekendt blev genforenet med Tom Brady hos Bucs sidste sæson – og vandt Super Bowl.

MADDEN NFL 2018

Tom Brady, QB, New England Patriots
Coveret til Madden 18 er det måske mest blærede for nogen spiller på noget cover af nogen sport. Det var bare kendt som the GOAT edition. Greatest of All Time!
Hvis ikke Tom Brady var stor i forvejen og havde slået sit navn fast i NFL-historien med 7-tommer søm og 5 Super Bowl sejre, så gjorde han det her. Glem alt om Montana, Manning, Elway, Marino og alle andre. Brady var the GOAT.
Men han kunne ikke slå Nick Foles i Super Bowl 52. Om det er nok til, at man kan tale om The Madden Curse, skal vi lade være usagt, men Brady har aldrig tilgivet Foles og nægter at hilse på ham, når de mødes på banen. Brady kastede 505 yards og 3 touchdowns, men Super Bowl titlen gik til Eagles.

MADDEN NFL 2017

madden-17

Rob Gronkowki, TE, New England Patriots
Gronkowski missede de første to kampe i 2016-sæsonen med en fiberskade i baglåret.
Han spillede lidt i uge 3 og 4, og startede sin første kamp i uge 5. Han spillede de næste fem uger og var gode, gamle Gronk, inden han blev  skadet i uge 11 mod Seattle Seahawks efter et brutalt hit af Earl Thomas (der vejer ca 100 kg mindre).
Gronk blev sat endeligt på skadeslisten i december og så Patriots vilde Super Bowl comeback fra sidelinjen.

MADDEN NFL 25 (2014)

Madden 25

Adrian Peterson, RB, Minnesota Vikings
I 2012 kom han tilbage fra en alvorlig knæskade og var med sine 2096 yards i sæsonen kun 10 yards fra at slå rekorden for flest løbe-yards i en sæson, og blev kåret til NFLs MVP.
Han åbnede 2013 med et 78-yard touchdown-løb imod Detroit Lions, og alle var glade. Men ugen efter led han en fodskade, som han ikke kom sig over resten af sæsonen.  I december satte Vikings ham på skadeslisten, og Super Bowl drømmene blev udskiftet med 10 nederlag og en tidlig sommerferie.

MADDEN NFL 2012

Madden 2012

Peyton Hillis, FB, Cleveland Browns
Den mest mærkelige af alle cover-atleterne, og måske den der blev hårdest ramt af forbandelsen. Havde en enkelt supersæson i 2010 med over 1600 yards, hvor han buldrede sig gennem og henover modstanderne til stor underholdning for alle football-fans.
I 2011 var han en skygge af sig selv og led en skade i det ene baglår. Han sluttede med 587 yards, og blev efterfølgende cuttet af Browns. Han spillede siden for tre andre NFL-hold, men fuldførte aldrig en sæson igen.

MADDEN NFL 2011

Madden 2011

Drew Brees, QB, New Orleans Saints
Brees og Saints vandt Super Bowl 44 i en sæson, hvor han satte diverse vanvittige quarterback-rekorder, blev kåret til Super Bowl MVP, fik tildelt æren som Sports Illustrated‘s Årets Sportsmand, og kom på forsiden af Madden året efter.
Godt nok fuldførte Brees Madden-sæsonen, men havde – i Brees-termer – en horribel sæson. Han kastede 22 interceptions eller dobbelt så mange som året før, og det tog ham kun 6 kampe at matche sin total på 11 interceptions fra året før.
Saints-fans og fantasy-spillere verden over var ikke i tvivl. Madden var skyld i det!

MADDEN NFL 2010

madden 10 game box larry fitzgerand troy polamalu

Larry Fitzgerald, WR, Arizona Cardinals
Troy Polamalu, S, Pittsburgh Steelers
Madden NFL 2010 havde for første gang to superstjerner på forsiden. NFLs bedste hænder og NFLs bedste hitter.
Fitzgerald gjorde det ok, men sluttede sæsonen med et sæt bøjede ribben, og Cardinals missede slutspillet.
Polamalu, derimod, blev ramt som et af sine egne hits af Madden-forbandelsen. Steelers-stjernen forstrakte et ledbånd i knæet i årets første kamp og missede de næste fire kampe. Han kom tilbage, men spillede bare tre kampe, inden han ødelagde korsbåndet i samme knæ.

MADDEN NFL 2009

madden-09-250x250-c

Brett Favre, QB, Green Bay Packers
Dette år ramte forbandelse både spilleren og spillet. Som en hyldest til Favre satte Madden ham på forsiden, da han proklamerede, han gik på pension.
Flot og smukt så det ud med det legendariske 4-tal og en Green Bay Packers-trøje. Problemet var bare, at han – inden spillet kom ud – gjorde comeback… for New York Jets.
Favre’s spil på banen levede ikke op til årene i Green Bay, og han led en skulderskade sent i sæsonen. Han forlod Jets efter bare en sæson, som han i øvrigt brugte til at sende meget… ehhmmm… interessante billeder til klubbens cheerleader-chef. .

MADDEN NFL 2008

madden 08 vince young game box

Vince Young, QB, Tennessee Titans
2006 var fantastisk for In-Vince-able, der først vandt college-mesterskabet, så blev draftet højt i første runde af Titans, og efterfølgende kåret til Rookie of the year.
Men derfra gik det ned af bakke… Alvorligt!
Young spillede elendigt året efter, og hans stil og størrelse overraskede ikke længere modstanderne. Han fik en lårskade i spilleuge 6, men vendte tilbage på banen et par uger senere,, for igen at blive skadet sidst i sæsonen. Året efter blev han knæskadet i sæsonens første kamp, og vendte aldrig tilbage til NFL som starter.

MADDEN NFL 2007

madden 07 shaun alexander

Shaun Alexander, RB, Seattle Seahawks
Shaun Alexander blev kåret til NFLs MVP efter 2005-sæsonen, hvor han havde hovedrollen i et stærkt Seahawks-løbeangreb. Han førte Seahawks til Super Bowl XL, hvor de dog tabte til Steelers.
Syv måneder senere brækkede den usårlige runningback brækkede foden og for første gang i sin karrieren nåede han ikke over 1000 yards i sæsonen. Året efter led han en knæskade, og to år efter sin MVP-titel blev han cuttet af Seahawks.

MADDEN NFL 2006

Madden 2006

Donovan McNabb, QB, Philadelphia Eagles
McNabb var en af de få quarterbacks, der både kunne løbe og kaste bolden. Han førte Eagles til fire NFC finaler på bare fem sæsoner, og havde Eagles i Super Bowl 39, hvor de dog tabte til Patriots (big surprise…).
Året efter var han på coveret af Madden, men fik en fibersprægning i inderlåret, som sendte ham på NFLs skadesliste. Som om det ikke var forbandelse nok, så rev han året efter korsbåndet over i højre knæ, og kom aldrig tilbage på samme niveau.

MADDEN NFL 2005

madden 05 ray lewis

Ray Lewis, LB, Baltimore Ravens
En af NFLs bedste forsvarsspillere gennem tiderne og den første, der kom på coveret af Madden.
Sæsonen som Madden-coverboy var ikke som sådan forfærdelig, men Lewis var ikke så dominerende som i tidligere sæsoner og Ravens missede skuffende slutspillet.
Året efter ramte forbandelsen lidt forsinket, da Lewis rev en muskel over i baglåret i spilleuge 6 og sluttede sæsonen på NFLs skadesliste.

MADDEN NFL 2004

madden 04 michael vick

Michael Vick, QB, Atlanta Falcons
Vick var vild, og var en helt anden quarterback end NFL før havde set. En trussel når han kastede, men endnu mere, når han løb. Vick fik fans over hele verden og var Falcons største stjerne (undskyld Morten).
Han blev sat på coveret af Madden før 2003-sæsonen, men nåede ikke engang til grundspillet før han blev skadet. I en opvarmningskamp brækkede han en knogle i underbenet, og han missede 11 kampe inden han vendte tilbage på banen.

MADDEN NFL 2003

madden 03 game box marshall faulk

Marshall Faulk, RB, St. Louis Rams
Som Super Bowl vinder, to gange NFL Offensive Player of the Year, og centerforward i “The Greatest Show on Turf” var det naturligt at sætte NFLs måske bedste spiller på forsiden af Madden.
Ikke bare gik forbandelsen udover Faulk, men også hel Rams-mandskabet. Faulk sad ude to kampe med en skade og løb for første gang under 1000 yards for Rams (havde haft over 1300 i sine første tre sæsoner). Rams missede playoffs og the show was over.

MADDEN NFL 2002

madden 02 game box dante culpepper

Daunte Culpepper, QB, Minnesota Vikings
“Get Your Roll on” var sloganet for Culpepper, når han satte fut i Vikings angreb. Han tog Vikings til NFC finalen i 2000-sæsonen med næsten 4.000 kaste-yards og yderligere små 500 yards løbe-yards, og blev året efter coverboy for Madden.
Den fornøjelse var dog kortvarig, for Culpepper led en alvorlig knæskade mod Carolina Panthers og missede resten af 2001-sæsonen.

MADDEN NFL 2000

madden 2000 barry sanders dorsey levens

Dorsey Levens, RB, Green Bay Packers
Faktisk ramte forbandelsen allerede inden spillet kom på gaden for oprindeligt skulle Detroit Lions runningback Barry Sanders have prydet forsiden. Han trak sig imidlertid lige pludselig tilbage og så satte Madden i stedet Green Bay runningback Dorsey Levens på forsiden.
Efter et par forrygende sæsoner i spidsen for Packers løbenangreb blev hans Madden-sæson præget af en lårskade, Packers missede slutspillet og havde deres dårligste sæson siden 1992. Levens blev fritstillet af Packers to år senere.

MADDEN NFL 99

madden 99 game garrison heart

Garrison Hearst, RB, San Francisco 49ers
Manden, der startede det hele. Den første spiller på coveret, der ellers tidligere havde brugt John Maddens eget ikoniske ansigt.
Hearst er nok mest kendt for sit 99-yard gamewinning touchdown i overtime mod New York Jets i 1998. NFL-historiens længste løb i overtime (som aldrig kan stikkes).
Hearst kom gennem hele sæsonen inden forbandelsen ramte, Han brækkede anklen på ubehagelig vis i slutspillet imod Atlanta Falcons. Problemer med den efterfølgende operation betød, at han sad ude de næste to sæsoner, og aldrig kom tilbage til sit tidligere niveau.