Den pensionerede tight end fortalte i et interview med CBS om sine mange hjernerystelser, hvilket førte til en Twitter-diskussion med en kendt neurolog

Rob Gronkowski blev ramt af adskillige skader i sin NFL-karriere, og særligt i de sidste to sæsoner var han tydeligt hæmmet af ankel og rygskader. I et interview med CBS understregede Gronkowski dog, at han ikke har noget problem med, hvis hans fremtidige søn vil spille amerikansk fodbold.

– Jeg ville lade min søn spille football, men først ville jeg lære ham om spillet. Men jeg tror på, at alle skader kan fikses, fortalte Gronkowski.

Den 30-årige tight end afslørede også, at ankel og rygproblemer ikke har været det eneste, han har døjet med i karrieren.

– Jeg er blevet opereret ni gange, og jeg har formentlig fået 20 hjernerystelser i mit liv. Og fem af dem har givet mit blackout. Men som jeg sagde, så har jeg det fint nu.

I diskussion med neurolog

Gronkowskis påstand om, at hans hjerne er kommet sig efter de mange hjernerystelser, fik efterfølgende flere neurologer og hjerneeksperter til tasterne på Twitter, hvor bl.a. neurologen og eks-wrestleren Chris Nowinski – der var med til at starte Boston University CTE Center, som har lavet adskillige undersøgelser af amerikansk fodbolds effekt på hjernen – understregede, at skader på hjernen i forbindelse med amerikansk fodbold er permanente.

Det førte til en kort Twitter-diskussion mellem Nowinski og Gronkowski.

Nowinski (som kommentar til CBS-interviewet): @Gronkowski jeg værdsætter at du er modig nok til at tale ærligt om dine hjernerystelser. Men til dags dato kan vi ikke fikse CTE. Men din hjælp vil være velkommen i vores forsøg på at ændre dette.

Gronkowski: Det [CTE] kan fikses. Jeg har fikset mit. Der er masser af måder, hvorpå man kan få hjernen til at hele fra alvorlige skader. Det er også derfor, at jeg vil lade min [hypotetiske] søn spille football.

Nowinski: Du har ret omkring neuroplasticitet [hjernens evne til at udvikle sig og forbedre sig, selv når man bliver ældre], og jeg er glad for, at du har det godt i dag. Men hjernenedbrydende sygdomme som CTE og Alzheimers kan ikke blive “fikset” eller kureret i dag. De vinder til sidst. Hvis du besøger os hos Boston University CTE Center, vil jeg meget gerne gå i detaljer med det hele.

Hele tråden kan læses herunder.

CTE-skandalen

CTE eller Chronic traumatic encephalopathy (på dansk Kronisk traumatisk encefalopati) er en hjernesygdom, der typisk bliver fundet hos personer, der har fået flere alvorlige slag i hovedet. På nuværende tidspunkt kan sygdommen kun findes i døde mennesker, da diagnosen kræver en obduktion. Sygdommen kom i fokus efter obduktionen af Pittsburgh Steelers legenden Mike Webster, der døde i en alder af blot 50 år. Websters hjerne var så hårdt medtaget af sygdommen, at den lignede hjernen hos en person med svær alzheimers eller demens.

Efterfølgende rullede sagen og efter at have benægtet sammenhængen mellem football og CTE i en lang årrække, indrømmede ligaen i 2016 endelig, at der kunne være noget om snakken. Der blev efterfølgende indgået et stort forlig mellem ligaen og spillerne, hvor NFL indvilligede i at betale betale en erstatning til både tidligere og fremtidige spiller, der har eller får symptomer på CTE.

CTE-skandalen er også filmatiseret med filmen Concussion.