Den 36-årige quarterback og regerende Comeback Player of the Year, Alex Smith, har meddelt, at han lægger støvlerne på hylden.

Alex Smith indtrådte NFL i 2005, hvor San Francisco 49ers valgte ham med draftens førstevalg. 16 år og noget af en rejse senere, har Smith’s karriere nu nået sin ende. Undervejs nåede han at blive en af NFL’s mest respekterede skikkelser.

Dette gjorde han ikke mindst fordi, han på mirakuløs vis overvandt en yderst slem benskade, der var ved at koste ham livet, og efterfølgende overraskende førte Washington Football Team i slutspillet i sidste sæson. Smith er dog ligeledes blevet anerkendt for hans fantastiske karakter og tilgang gennem hele sin karriere, der ellers ikke har været blottet for prøvelser.

Efter nogle svære første år i San Francisco, havde Smith i 2012 gang i sin karrieres hidtil bedste sæson. Men da han godt halvvejs i sæsonen pådrog sig en hjernerystelse, spillede Colin Kaepernick så vel i Smiths fravær, at cheftræner Jim Harbaugh besluttede at starte sidstnævnte fremadrettet.

Det efterfølgende år blev Smith derfor sendt til Kansas City, hvor han under ledesle af Andy Reid havde nogle rigtig gode år. Selv efter sin bedste sæson til dato, havde Chiefs på fornemmelsen, at Smith’s topniveau ikke var nok til at bide skeer med de bedste. Derfor valgte de i 2017 at trade op i draften for at vælge Smith’s snarlige afløser, Patrick Mahomes. For anden gang i sin karriere var den karismatiske QB blevet erstattet af en yngre QB på trods af flot spil.

I et trade endte Smith i Washington. Det var her, Smith pådrog sig den forfærdelige skade i benet, der som sagt var af livtruende karakter, efter den første operation efterlod hans ben inficeret. Selv da det efter 17 operationer stod klart at Smith og hans ben ville overleve forløbet, tvivlede mange på, at Smith nogensinde blev i stand til at gå igen.

To års heltemodig kamp og genoptræning senere, var Smith dog atter at finde på holdkortet som i hovedstaden. Som tredjevalg var der dog lange udsigter til spilletid, men da Dwayne Haskins og Kyle Allen hurtigt blev ukampdygtige, blev det usandsynlige comeback en realitet. Og med en 5-1 record ledte Smith sit Football Team til slutspillet, for hvad han fortjent modtog Comeback Player of the Year-prisen.

Nok er han ikke et fremtidigt medlem af Hall of Fame, men få spillere vil nyde mere respekt fra sine med- og modspillere end Alex Smith, og endnu færre vil statueres som større inspirationskilde for, hvordan man bekæmper modgang.