De bedste NFL-spillere tjener rigeligt til resten af livet. Men mange spillere får aldrig den løn, der ellers står i kontrakten. Unfair? Det vil nogen mene. Lad os kigge på det

Free agency er længe siden, men vi hører stadig om forlængelser. Men hvor meget tjener de enkelte spillere? Tja, der kan være himmelvid forskel på, om en spiller for $100 mio dollars for 5 år eller $100 mio dollars for 5 år. Forvirret? Lad mig introducere begrebet ”garanterede penge”.

Garanterede penge v incentives

Når en spiller skriver kontrakt med et hold, er der forskel på, om han får pengene uanset hvad, eller om der er visse betingelser, som skal opfyldes, hvis spilleren skal tjene sine penge. Den sidste kategori kaldes typisk ”incentives” (lad os kalde de provision) og bliver udbetalt, hvis spilleren eksempelvis er på det endelige 53-mands hold eller hvis han laver et bestemt antal sacks/tacklinger/touchdowns/yards/snaps/etc.
Incentives er dermed ikke garanterede. Det er penge, som skal ”tjenes”. Spilleren skal altså præstere for at aktivere en række klausuler, som er indskrevet i kontrakten.

Modsat incentives finder man garanterede penge. Det er typisk de penge, som en spiller får, når han underskriver kontrakten (sign on fee), men det inkluderer også garantier mod at blive cuttet. Her skelner NFL-kontrakterne typisk mellem skadesgaranti, evnegaranti og capgaranti. De garanterer, at spilleren stadig får sine penge, hvis han bliver fritstillet grundet en skade, dårlige præstationer eller at holdet skulle vælge at fritstille ham for at spare penge på salarycappen.

Afhængigt af spilleren, kan der være forskellige balancer af garanterede og incentives i en kontrakt. En aldrende spiller eller en spiller med skadeshistorik er således ikke en oplagt kandidat at give garanterede penge, da holdet ikke kan stole på at få produktion retur. Derfor indskrives en masse klausuler, som fungerer som incitament for spilleren, der (teoretisk) opper sit spil for at nå de klausuler.
En efterspurgt free agent, som vi så med Bud Dupree i år, har mere gearing i forhandlingerne med de potentielle arbejdsgivere og kan derfor forlange flere garanterede penge. Det er derfor et kvalitetsstempel, hvis en spiller har mange garanterede penge i sin kontrakt.

Garanterede v “practically guaranteed” og gennemsnitsløn

Lad os fortsætte med Dupree som eksempel. Han har netop underskrevet en kontrakt på 5 år, som sikrer ham $82.5 mio dollars. Spreder man de $82.5 mio dollars ud over de 5 år, har han sikret sig en gennemsnitsløn på $16,5 mio dollars, hvilket placerer ham på en delt 5. plads over bedst betalte outside linebackers i ligaen kun overgået af Khalil Mack, Fred Warner Von Miller og Shaquil Barrett. Det er som udgangspunkt et meget godt pejlingspunkt, når man skal vurdere spillernes kontrakter.

https://www.spotrac.com/nfl/rankings/2021/outside-linebacker/average/

Ifølge Spotrac.com er det dog ikke de 4 spillere, som har fået flest penge garanteret i deres respektive kontrakter. Sorterer man kontrakterne hos ligaens outside linebackers efter garanterede penge, er Dupree stadig den med 5. flest garanterede penge, men nu overgås han i stedet af hhv. Shaquil Barrett, Chase Young (Der er rookie og derfor har 100% garanteret sin løn), Von Miller, og Khalil Mack.

https://www.spotrac.com/nfl/rankings/2021/outside-linebacker/initial-guaranteed/

Men her stopper festen ikke!
For Spotrac har yderligere en kategori, som hedder ”practically guaranteed”, som inkluderer penge, som praktisk talt er garanterede.

En spiller får kun sin baseløn, så længe han er på holdet. Dvs, at hvis en spiller bliver cuttet efter 3 sæsoner af en 5-årig kontrakt, mister han de sidste to års løn.

Når en spiller får ”practically guaranteed” penge, betyder det, at man eksempelvis tager for givet, at han er på holdet som minimum en eller to sæsoner. Man medtager derfor de penge, som spilleren står til at tjene i baseløn som garanterede penge, selvom det reelt er en forudsætning, at spilleren fortsat er på holdet til den tid.

https://www.spotrac.com/nfl/contracts/sort-value/outside-linebacker/limit-100/

I den kategori er Dupree på 4 pladsen (Rank henviser til deres rangering på total værdi, men der er sorteret på “practical guaranteed”) men overhaler Shaquil Barrett. I denne kategori er Za’Darius Smith nede som #15 på trods af at han har 7. højest værdi er kontrakten.

Those damn agents!

Specielt spilleragenter er slemme til at puste spillerlønningerne kunstigt op. De sikrer sig på den måde et bedre omdømme i NFL-verdenen, hvis de kan bevise, at de kan skaffe bedre kontrakter. Det skaffer kunder i butikken og de er derfor hurtige til at lække tal, som måske ikke 100% afspejler virkeligheden.
Du skal derfor være varsom, når du læser spillernes kontrakter igennem, og får at vide, at ”spiller X får Y antal dollars”.

Cuttet før tid

Det allervigtigste at vide er dog, hvordan kontrakten er sammensat.
Igen med udgangspunkt i Duprees kontrakt kan det ses, at han starter med en meget lav base salary, som dog stiger efter denne sæson.

https://www.spotrac.com/nfl/tennessee-titans/bud-dupree-16746/

Duprees ”dead cap” ligger på astronomiske $33,75 mio dollars og $28,8 mio dollars i kotraktens første 2 år, hvilket betyder, at skulle Titans vælge at cutte ham, koster han hhv. $33,75 mio dollars eller $28,8 mio dollars mod deres salary cap fordelt over den løbetid, som kontrakten var sat til. Skulle de derimod vælge at cutte ham efter de første to sæsoner, har han kun et dead cap tal på $9,6 mio dollars fordelt over de sidste 3 sæsoner.
Titans kan derfor relativt billigt cutte Dupree allerede efter to sæsoner og spare en masse på salary cappen, hvis ikke han lever op til de høje forventninger.
Duprees kontrakt kan derfor ende med at blive en dyr 2-årig kontrakt med 3 billige tilvalgsår fremfor den 5-årige kontrakt til $82,5 mio dollars, hvis altså Titans skulle vælge at holde på ham.