Collegesæsonen er så småt ved at være overstået for i år, og der mangler nu først og fremmest en masse bowl kampe, og selvfølgelig herunder det slutspil som vi har fokuseret en masse på her på gulklud.dk.

Et af de hold der har været tæt på at nå med i slutspillet var Notre Dame. Som tingene er lige nu hvor denne artikel skrives, er der faktisk en, godt nok usandsynlig, mulighed for at Notre Dame kommer med i slutspillet, da de pt er rangeret som nummer 6. Men Alabama har nu slået Georgia, og Cincinnati fik en sejr mod Houston, og begge de hold ser derfor ud til at beholde deres slutspilsplads, og Georgia skal nok klare den trods nederlaget til Alabama, så Notre Dame ser ud til at trække det korte strå i år. Men alligevel kan man konkludere at Notre Dame har haft en pæn sæson, og universitet er et af de større og bedre kendte i College football, og har en glorværdig karriere bag sig, med mange historiske triumfer, og deres bagland er kæmpe stort, da alle katolske skoledrenge drømmer om at spille for Notre Dame, så rekruttering har heller aldrig været et problem for Notre Dame.

Derfor virker jobbet som Head Coach for Notre Dame, til at være en af de tjanser man kun kan drømme om. Og siden 2009 har den head coach heddet Brian Kelly. Han skiftede fra førnævnte Cincinnati Bearcats til Notre Dame i 2009, lige inden han havde ført Cincinnati til Sugar Bowl det år, som er et af de større bowl opgør, og i 2009 var playoff som vi kender det i dag ikke opfundet i college football endnu, så Cincinnati havde haft en rigtig god sæson. Og forståeligt nok valgte Brian Kelly at skifte til Notre Dame, da han fik muligheden for det. Brian Kelly klarede det ganske udmærket som head coach for Notre Dame de følgende år, og det kulminerede for dem i 2018, da de nåede med i slutspillet, men dog tabte til Clemson, som senere gik hen og vandt mesterskabet.

I denne sæson klarede Notre Dame sig som sagt ganske fint, de vandt 11 kampe og tabte 1 (Til Cincinnati), men alligevel valgte Brian Kelly at sige op hos Notre Dame, og i stedet skifte til LSU. Og så er spørgsmålet bare hvorfor gør han det?

LSU er traditionelt et rigtig godt Football College. De har flere mesterskaber, senest i 2020 med Joe Burrow ved roret som QB. Så det er ikke fordi Brian Kelly skal bygge hele programmet op fra grunden. MEN i år har været en katastrofe for LSU, de har en 6-6 record, og altå tabt ligeså meget som de har vundet, og de er blevet sidst i deres division, med 3 sejre og 5 nederlag indenfor deres egen division, som dog indeholder bl.a. Alabama, så det er altså en af de svære divisioner de er i. Men alligevel, LSU er et program der har problemer i øjeblikket. Det har Notre Dame ikke på nogen måder. Så hvorfor vælger Brian Kelly at skifte til LSU? Svaret er ganske simpelt. Også på trods af at Brian Kelly vil gøre alt for at overbevise dig om andet, så er grunden PENGE.

For det første skal det påpeges at der aldrig i historien har været en coach for Notre Dame, der har valgt at sige op, for at overtage et andet collegehold. Igen, som jeg nævnte tidligere, så er Notre Dame en af de helt store collegehold, så det alene at være Notre Dame head coach var en af de største jobs man kunne få, som college coach. Brian Kelly er ovenikøbet den træner i Notre Dames historie der har vundet mest, så han var på ingen måde truet i hans job for Notre Dame.

Brian Kelly skrev endda en ny kontrakt med Notre Dame i 2020, der skulle holde ham i jobbet hos Notre Dame til og med 2024 sæsonen. Hans løn var i 2019 opgjort til at være 2,7 mio USD direkte fra Notre Dame, men han var så samtidig betalt af andre “interesserede parter” udenfor Notre Dame, en betegnelse der dækker over de såkaldte Boosters som mange College hold har, det er typisk forretningsfolk og godtgørere der betaler nogle omkostninger for deres college, sådan så det har mulighed for at hyre trænere og lignende, som ellers ville være udenfor rækkevidde. Så et godt bud var at Brian Kelly tjente ca. 4-5 mio dollars pr år hos Notre Dame.

Hvad skal der til for at forlade Notre Dame?

Det spørgsmål fik Brian Kelly faktisk for nyligt i et interview. Han svarede, med et glimt i øjet, at han skulle tilbydes 250 Mio dollars. Hvis han blev tilbudt mindre, så skulle hans kone i al fald afgøre om tilbuddet var godt nok til at hun følte at familien skulle flytte. Så nu er spørgsmålet jo så, om LSU har sprængt banken for at købe Kelly fri?

Og lad os bare få svesken på disken. Ja, det har de. Kelly er blevet tilbudt en 10 årig kontrakt, der vil give ham en løn på 15 mio dollars pr år, fra LSU alene. Derudover er der igen mulighed for at han kan blive kompenseret “off the books” igen, ligesom han blev det hos Notre Dame, samt evt aftaler om markedsføring for produkter, bl.a. reklamerer Nick Saban for forsikringsselskabet Afflack i øjeblikket, en tjans han også tager sig pænt betalt for, udover hans pæne løn hos Alabama.

Så kort fortalt, så har Brian Kelly i al fald økonomien på plads i hans nye aftale, og derfor kan nogle af de ord han kom med på pressekonferencen hvor han blev introduceret, klinge en smule hult.

Her lagde han vægt på det ansvar han fik for programmet hos LSU, og han var blevet overbevist af lederne hos LSU om at skolen gik en stor fremtid i møde, og der var ingen grænser for hvor god han synes LSU var, og hvordan programmet hos LSU havde så mange muligheder, og det rigtige setup osv osv. Husk nu på, LSU er 6-6 i år, og er faldet helt fra hinanden, siden de blev mester i 2020. Men Brian Kelly sagde intet om den store kontrakt han havde fået på pressekonferencen, for det var kun den mulighed han var blevet tilbudt hos LSU der var vigtig for ham, ikke pengene….

Noget han også lagde vægt på, da han lidt senere blev introduceret til skolen og dens fans, ved en basketball kamp. Læg specielt mærke til, hvordan den katolske Brian Kelly, født og opvokset i Massachusets i det nordlige USA, vokset op i og omkring Boston, nu pludselig har fået tillagt sig en ganske pæn sydstatsaccent, specielt når han skal sige Family…!

Og så sidder du og tænker, det er nok bare tilfældigt? Her er et tweet der viser hvordan hans udtale af ordet har ændret sig i løbet af 2 dage! ufatteligt hvad en høj løn kan gøre ved ens accent!

Hvordan har Brian Kelly så håndteret skiftet?

OK, Head Coaches skifter jobs hele tiden, det er trods alt en af facetterne i College Football, nogle bliver fyret, andre får et tilbud de ikke kan sige nej til, senest også set med Oklahomas Coach der skiftede til USC, der om nogen er i endnu værre tilstand end LSU.

Åbenbart var Brian Kelly ude på et rekrutteringsbesøg i Vancouver hos Tobias Merriweather, da han fik et opkald der varede ca. 15 minutter, hvor han efter al sandsynlighed accepterede at skifte til LSU. Og så ville man tro at Brian Kelly så ville forlade hjemmet hos familien Merriweather, og trække sig ud af rekrutteringen af spilleren, da han jo ligesom ikke var træner for Notre Dame mere. Men det gjorde han ikke. Til gengæld blev han i 2 timer yderligere, og fortsatte rekrutteringen til Notre Dame, spiste en masse mad, da han åbenbart var stor fan af de “Brisket Burned ends” han blev tilbudt, og først efter han havde forladt hjemmet, blev familien klar over hvad der var foregået. Der dukkede historien nemlig op på de sociale medier, og Dom Merriweather, Tobias far, måtte tage fat i Notre Dame trænerne der havde været med Brian Kelly på besøget, for at få bekræftet hvad der foregik Og husk på, Brian Kelly sad i familiens hjem, og forsøgte at overbevise deres søn om at komme til Notre Dame. Og selvom han undervejs i besøget havde sagt ja til at skifte til LSU, så fortsatte han rekrutteringen. Og da faren skrev til trænerne fra Notre Dame, ganske kort efter de havde forladt hjemmet, men efter at historien havde ramt de sociale medier, var svaret fra Brian Kelly at historien om at han skiftede til LSU var “Bullshit”. Den blev dog officiel allerede dagen efter. “I guess he really wanted the Burned ends” var faderens kommentar…

Historien om det underlige besøg, kan læses her: https://www.columbian.com/news/2021/dec/03/burnt-ends-and-blowing-smoke-brian-kelly-at-vancouver-home-of-notre-dame-recruit-merriweather-when-news-of-lsu-departure-broke/

Da historien så var blevet officiel, skulle Brian Kelly sige farvel til spillerne hos Notre Dame. husk på, sæsonen er ikke færdig endnu, på dette tidspunkt havde Notre Dame stadig muligheden for at nå med i slutspillet, og spillerne hos Notre Dame er alle blevet rekrutteret til Notre Dame af Brian Kelly. Han har overbevist dem om at komme og spille for ham og Notre Dame, mange af dem havde selvfølgelig andre muligheder, men de valgte Brian Kelly og Notre Dame fordi de stolede på ham.

De drenge som har givet alt hvad de havde for Notre Dame, og for Brian Kelly fik en sms. Sent på aftenen. Hvori Brian Kelly beklagede han ikke kunne give dem nyheden in person, men at der ville være et møde næste morgen kl. 7, hvor han ville fortælle dem det hele. På det møde holdt han en kort tale der varede 4 minutter, hvor han bekræftede at han skiftede til LSU.

Det virker på mig som helt latterligt at en mand der er i sådan en situation og i en så vigtig position som head coach, an “glide” ud af Notre Dame så let, og så lave en aftale med et college i den anden ende af landet, hvor han nu skal til at bygge LSU op igen. Og jeg føler virkelig for de spilere han nu efterlader hos Notre Dame.

Notre Dame skal nok klare sig, de har allerede funder deres nye head coach, som er MEGET populær blandt spillerne, så om ikke andet får de den mand de gerne vil have. Men jeg synes at Brian Kelly igennem hele dette forløb har mistet meget respekt, i hvert fald en meget stor del af min respekt for ham. Han har været god hos Notre Dame, og jeg havde aldrig troet han kunne finde på at lave det her stunt. En del af mig håber han kvajer sig hos LSU og bliver fyret efter nogle år, men så igen, det her er nu engang del af College sporten i USA, og er endnu en grund til at jeg elsker college football så meget.