Nytåret nærmer sig og det samme gør de prestigefyldte New Year’s Six bowl-kampe. I denne artikel ser vi nærmere på den kommende Sugar Bowl, som i år består af Texas Longhorns og Washington Huskies.

Historien om Sugar Bowl

Sugar Bowl har været en af de ældste bowls i College Football, hvis historie strækker sig helt tilbage til 1935. Historien bag stammer fra at forelæggeren på New Orleans Item i Louisiana blev inspireret af Rose Bowl og ønskede sig, at New Orleans fik sin helt egen parade og bowl. Navnet stammer fra Louisianas store sukker industri, hvis navn har holdt ved siden da.

Den første Suger Bowl blev holdt i Tulane Stadium indtil 1975, da Superdome blev bygget i New Orleans. Under stormen Katrina, så blev Suger Bowl afholdt i Atlanta i stedet for. I sin begyndelse havde Suger Bowl stærk sammenknytning til Southeartern Conference, som følge af, at Tulane University tilhørte SEC på det tidspunkt.

Siden introduktionen af College Football Playoffs i 2014 har the Sugar Bowl fungeret som semifinale to gange. Senest i 2021, hvor Clemson Tigers tabte til et overlegent Ohio State Buckeyes hold.

Vejen dertil

I dette års Sugar Bowl er både the Big 12 Conference og the Pac-12 Conference repræsenteret i form af Texas Longhorns og Washington Huskies.

Texas Longhorns

Texas is back! Det har i hvert fald været lidt en håndende ting at sige om Texas i et par år nu, hvor holdet aldrig rigtig har formået at nå op til det niveau, som de måske burde givet deres ressourcer. Det er dog andre boller på suppen nu, da cheftræner Steve Sarkisian i sin tredje sæson kun har forbedret holdets rekord.

Texas sæson har været præget af et velafrundet hold, som ligger nr. 16 i nationen i point scoret og nr. 13 i point, som modstanderen er blevet holdt til. Sarkisian har fået skabt et eksplosivt offensiv, som gjorde det muligt for Texas at vinde årets største kamp mod Alabama i uge 3. Det var faktisk præcis denne kamp, som gjorde det muligt for dem at komme med i slutspillet, da deres 13-1 rekord viser en tab til deres rival Oklahoma Sooners, der ellers kunne have holdt dem ude af slutspillet.

Washington Huskies

Da cheftræner Kalen DeBoar overtog et hold i starten af 2022, som var gået 4-8, så var der en tro på, at han nok skulle vende skuden inden for et par år. Det tog ikke mere end én sæson for ham at gå 11-2, som nu er blevet til en perfekt sæson på 13-0. Washington har været spræk fyldt med talent på især den offensive del af banen, som har forplantet sig som det bedste kasteangreb i College Football.

Washington har dog igennem hele grundspillet blevet tvivlet lidt på. På trods af at vinde begge kampe mod Oregon, så var de faktisk ikke favoritter i nogen af kampene og vil heller ikke være det imod Texas. Det er altså på trods af, at de sidder inde med Joe Moore-trofæet, som gives til årets bedste offensive linje, en Heisman-finalist som quarterback og et muligt første-rundes valg i den kommende NFL Draft som wide receiver og muligvis edge rusher. Washington har dog vist, at de er ligeglade med hvad bookmakerne siger; de bliver ved med at vinde.

Nøglespillere

Washington har formået igennem hele sæsonen at udspille deres modstandere på den offensive side. De to navne, som der skal fokuseres på her er quarterback Michael Penix Jr. og wide receiver Rome Odunze. Penix var Heisman-finalist, men endte kun på en andenplads. Penix vil dog derved være den bedste quarterback tilbage i slutspillet eftersom Heisman-vinderen, Jayden Daniels, spiller for LSU. Penix førte Washington til at være det hold, som kastede for flest yards per kamp, nemlig hele 343.8 yards. Han har med sine 4.218 kastne yards ført college football. Hans favorit våben Odunze har grebet 1.428 af de yards og har spillet sig ind, som en af college footballs bedste wide receivere.

Texas har også X-faktor på den offensive side, primært i quarterback Quinn Ewers og wide receiver Xavier Worthy. De har ikke på samme måde domineret som Penix og Odunze, men man skal ikke tage fejl af, at de to kan give store problemer. Det ved Alabama Crimson Tide alt om efter at Ewers kastede for 350+ yards og 3 touchdowns mod dem i den kamp, som har givet dem adgang til slutspillet.

En anden og mindre kendte del af Texas holdet er deres to frontmænd på den defensive linje. Her taler vi om T’Vondre Sweat og Byron Murphy II. Disse to defensive interiors er ifølge ProFootballFocus, som rangerer alle spillere i College og NFL, de to bedste spillere på den indre del af den defensive linje – og de spiller på samme hold! Washingtons offensive linje er stærk, men årets sværeste kamp for dem kommer til at være denne duo.

Skader og afbud

Da Sugar Bowl er en semifinale i år, så betyder det, at holdene gør deres bedste for at stille hold. Afbud er derfor sjældne og der er ingen af dem i år. Begge hold har nogle transfers, altså spillere der er skiftet til et andet hold, men ingen af disse har været spillere med megen spilletid. Der er heller ikke nogle skader at snakke om med de to hold, så det ser ud til at blive et offensivt brag af en kamp.

De sidste detaljer

Kampen spilles i Caesar Superdome, hjemsted til New Orleans Saints, d. 2. januar kl. 2:45 dansk tid. Texas er i skrivende stund en snæver favorit med et handikap på 3,5 point.