College Football sæsonen er nu nået til uge 13 og det betyder én ting: Rivalry Week. Den famøse spillerunde, som traditionen tro sammenfalder med Thanksgiving, blev officielt skudt i gang i går, da Ole Miss Rebels kunne trække sig sejrrigt ud af The Egg Bowl – deres årlige møde med statsrivalerne fra Mississippi State. Det var heldigvis kun starten på denne hadfyldte uge, som indeholder mange flere hadfyldte opgør. Vi har derfor i denne uges optakt valgt en alternativ fremgangsmåde og fokuseret på de største rivalopgør, som Rivalry Week har at byde på. Husk at du selv kan se College Football med ESPN Player – som du i øvrigt kan prøve gratis i en uge ved at klikke på banneret nedenfor!

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er ESPNplayer-8bit-CFB-930x180-DD-1024x198-1.jpg

Florida State Seminoles vs. Florida Gators, kl. 18:00

Kampen kendes også som: The Sunshine Showdown

Vi starter ud med en kamp, som er langt fra fordums storhedstid. Florida og Florida State er to af de mere prominente navne i College Football, med tre nationale mesterskaber hver i sær. I 90’erne blev der ikke spillet et eneste opgør i mellem de to hold, hvor begge hold ikke var at finde i top 10 på AP Top 25 ranglisten. Nu skal vi helt tilbage til 2012 for at finde seneste opgør, hvor det var også var tilfældet. Historisk set har rivalopgøret budt på flere vanvittige øjeblikke, men måske ingen vildere end deres møde i 1994 på Florida States hjemmebane Doak Campbell Stadium. Begge hold var 9-1 og Florida State var endda regerende nationale mestre, men da tredje quarter var slut havde de gravet sig ned i et hul og var bagud 31-3. Alligevel formår Florida State, med legendariske Bobby Bowden som træner, at komme tilbage og udligne opgøret. Det bliver kampens endelige resultat og the Choke at Doak blev født.

I år er der ingen playoff-forhåbninger for nogle af holdene, men der er dog lidt mere end blot æren på spil – kun det vindende hold får lov til at bowle i år. Florida vil blive ført an af midlertidig headcoach Greg Know, efter de i søndags gav Dan Mullen sparket. Det er i øvrigt tredje gang ud af deres sidste fire opgør, at et af holdene ledes af en midlertidig træner. Florida State har fået vendt spillet efter deres horrible 0-4 start på sæsonen, og har nu vundet 5 ud af deres seneste 7. Alligevel har bookmakerne udråbt Florida som snævre favoritter. Vinderen af kampen vil i øvrigt kunne løfte Makala-trofæet, som bærer præg af de to holds kaldenavne.

#2 Ohio State Buckeyes vs. #5 Michigan Wolverines, kl. 18:00

Kampen kendes også som: The Game

Rundens absolut største kamp finder sted i Ann Arbor, når Michigan Wolverines tager i mod Ohio State Buckeyes i det velsagtens største rivalopgør i College Football. Det er ægte had som kan beskrive forholdet mellem de to hold. Kampen, som også bliver kaldt for The Game, er blevet berømt på baggrund af de mange kampe fra 70’erne og frem, som ofte afgjorde B10-mesterskabet og dermed hvem der kunne deltage i kampen om det nationale mesterskab. Hele 22 gange har opgøret gjort et af de to hold til B10-mestre, mens det har haft en direkte betydning for placeringen af mesterskabet 27 gange. Hjemmebanefordelen skifter årligt, og da det i år er et ulige år er det altså Michigan, som får værtsrollen.

Selve kampen i sig selv er ufattelig vigtig ift. playoff-implikationer og kan nærmest betragtes som en vind eller forsvind kamp. Ohio State har spillet flot football siden deres overraskende nederlag til Oregon Ducks og duellerer nu med Alabama i kampen om at være det næstbedste hold efter Georgia. Deres angreb, ført an af QB CJ Stroud, har været eksplosivt og garant for store spil, her i sær gennem luften til stjerneduoen Chris Olave og Garrett Williams. Hvis Michigan skal have en chance, så indebærer det at få skabt noget pres på Stroud.

Som et sidste bevis på hvor meget den kamp betyder, så prøv at se hypevideoen fra Ohio State nedenfor. Hvis du undrer dig over krydset, så skyldes det simpelthen, at Ohio State ikke bruger bogstavet M, mens Michigan ikke bruger bogstavet O, når de to hold skal mødes.

#3 Alabama Crimson Tide vs. Auburn Tigers, kl. 21:30

Kampen kendes også som: The Iron Bowl

Vi fortsætter fra det ene hadfyldte opgør til det næste. Den årlige kamp mellem Alabama Crimson Tide og statsrivalerne Auburn Tigers går også under navnet the Iron Bowl, hvilket refererer til to ting. Det ene er staten Alabamas stolte traditioner indenfor stålindustrien. Det andet er hvordan de to hold ser denne kamp – den er nemlig akkurat lige så vigtig som bowlkamp sidst på sæsonen. Alabama og Auburn bliver ofte betragtet som storebror og lillebror, og det viser sig også i deres indbyrdes historik, som Alabama fører med 10 sejre. Hvis man taler om de største kampe mellem de to, så er det umuligt ikke at nævne det berømte Kick Six fra 2013 – videoen nedenfor taler for sig selv.

Hvad angår playoff-implikationer, så er kampen selvsagt vigtigst for Alabama, da et nederlag højst sandsynligt vil sende dem ud af det fine selskab. Auburn er allerede klar til en bowlkamp og dermed ikke meget selv at vinde, men vil uden tvivl gøre alt hvad de kan for at spolere Alabamas titelchancer.

Oregon State Beavers vs. #11 Oregon Ducks, kl. 21:30

Kampen kendes også som: Intet officielt navn nu, da det tidligere navn ‘Civil War’ blev fjernet i 2020

Vi tager nu til vestkysten og til det rivalopgør i College Football, som er blevet spillet femteflest gange. Hele 123 gange har Oregon og Oregon State mødt hinanden, hvor Oregon har kunne trække sig sejrrigt ud af 66 af dem. Kampen har tidligere gået under navnet Civil War, men blev officielt fjernet tilbage i 2020. Det gamle navn stammede fra 1929 og skulle referere til vigtigheden af kampen og det faktum, at den amerikanske borgerkrig ofte splittede familier, der valgte forskellige sider. Dog blev referencerne til en tid, hvor slaveriet var udbredt, for meget for de to hold.

Selvom ingen af holdene har muligheden for playoffs længere, så er det stadig en utrolig vigtig kamp, da vinderen vil booke en billet til PAC-12 mesterskabskampen mod Utah om en uge. Oregon har ellers igennem hele sæsonen stået med et ben i mesterskabskampen, da de tidligt begyndte at trække fra, men svingende resultater kombineret med flotte Oregon State resultater betyder altså, at der er mere end blot håneretten på spil.

#10 Oklahoma Sooners vs. #7 Oklahoma State Cowboys, kl. 01:30

Kampen kendes også som: The Bedlam Series

Rundens andet rivalopgør med hold i top 10 finder sted på Boone Pickens Stadium, når Oklahoma State Cowboys tager imod rivalerne fra Oklahoma Sooners. Hvis jeg skulle sammenligne dette rivalopgør med et andet eksisterende opgør, så ville jeg vælge Michigan – Michigan State. I begge tilfælde er der tale om hold fra samme stat og i begge tilfælde har det ene hold et andet rivalopgør, som nok fylder lidt mere. I Michigans tilfælde er der tale om Ohio State, mens det for Oklahoma drejer sig om Texas Longhorns. Alligevel har kampen en stor betydning, da begge hold er 10-1 og reelt set stadig har en playoff-chance.

Historisk set har Oklahoma domineret opgøret og har også vundet 90 ud af 115 opgør samt de seneste seks opgør. Det er dog ikke ensbetydende med, at den stime bliver udbygget denne gang. Oklahoma State har haft en kanon sæson og er allerede nu klar til Big 12-mesterskabskampen. Oklahoma derimod er tvunget til en sejr og skal også håbe på at Baylor taber deres møde med Texas Tech, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at gøre Oklahoma State selskab i mesterskabskampen. Skulle dette ske, og hvis andre resultater på tværs af landet flasker sig, så ville Big 12 mesteren kunne spille sig selv direkte ind i playoffs.

Andre store opgør i denne uge

#1 Georgia Bulldogs vs. Georgia Tech Yellow Jackets

#4 Cincinnati Bearcats vs. East Carolina Pirates

#6 Notre Dame Fighting Irish vs. Stanford Cardinal

Texas Tech Red Raiders vs. #8 Baylor Bears

Penn State Nittany Lions vs. #12 Michigan State Spartans

#14 Wisconsin Badgers vs. Minnesota Golden Gophers

#15 Texas A&M Aggies vs. LSU Tigers

#16 Iowa Hawkeyes vs. Nebraska Cornhuskers

#23 Clemson Tigers vs. South Caroline Gamecocks