Georgia har tænkt på deres revanche, siden de for snart 4 år siden tabte i overtiden til netop Alabama i mesterskabskampen. Man kan kun håbe, at årets rematch bliver en lige så spændende affære, når holdet atter krydser klinger i den vigtigste kamp på college-niveau. Der er mange temaer i årets mesterskabskamp; Saban mod en tidligere assistent, Georgias lange mesterskabstørke, et historisk godt forsvar og en fantastisk duo i Heisman-vinderen Bryce Young og Jameson Williams. Kampen spilles natten til tirsdag 11/02-2022 klokken 02:00, og det er på Lucas Oil Stadium i Indianapolis, at slaget skal stå. Kampen kan naturligvis ses på ESPN Player, og hvis du endnu ikke har gjort brug af din gratis prøveuge, så er der en oplagt mulighed nu. Klik på banneret herunder, hvis du vil have gratis adgang til sæsonens sidste fantastiske oplevelse på den største scene.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er ESPNPlayer-2022-930x180-SD.jpg

Udover at være den sidste kamp i college-sæsonen, så er det også den sidste college-artikel i forbindelse med indeværende sæson. College-redaktionen vender naturligvis tilbage med alt det relevante i offseason, og der vil sandsynligvis være rigeligt med materiale, når man tænker på, hvor meget der er sket allerede. Redaktionen giver herunder sit besyv på den forestående mesterskabskamp, hvor vi hver især besvarer de vigtigste spørgsmål inden kampen og kommer med vores forudsigelser.

Hvilke spillere skal man holde øje med?

Hvis vi ser bort fra, at man selvfølgelig altid bør holde øje med Heisman-vinderen, så er det den absolutte forsvarstop, som er at finde i mesterskabskampen. På Georgias defensive linje vil Jordan Davis være at finde. Han blev for nyligt tildelt Chuck Bednarik-trofæet, den ene af College Footballs store forsvarspriser og vil have en afgørende rolle i at stoppe Alabamas løbeangreb. Hos Alabama vil vinderen af den anden store forsvarspris, the Bronko Nagurski award, være at finde i form af Will Anderson Jr. Han står noteret for flest individuelle sacks og skal dermed forsøge at lægge samme pres på Stetson Bennett som i deres tidligere møde.

Kasper Løwe Røder

Der er nogle fantastiske talenter på wide receiver-positionen, der kan vælges til næste draft. Jameson Williams fra Alabama er en af dem, men der er stor debat om, hvem der er bedst. De andre receivere har allerede spillet deres sidste kamp i college, og nu får Williams muligheden for at blive en kampafgørende spiller i en mesterskabskamp. Ham ville jeg holde øje med, og han skal i hvert fald nok blive fodret af deres Heisman-quarterback. Hos Georgia skal man holde øje med tight enden Brock Bowers, som er Bennetts go-to, når de kører kastespil. Han er kun freshman, men alligevel tvinger han respekt af sig hos modstandernes forsvar. I SEC-titelkampen mod netop Alabama greb Bowers for 139 yards på 10 kast, hvor ét af dem blev et touchdown. Det er altså en mand, som Alabama skal prøve at holde styr på, og han vil helt sikkert få sine muligheder for at blive kampafgørende. Han greb ligeledes et touchdown i første drive i semifinalen mod Michigan, inden Georgia kørte resten af kampen hjem i autopilot, så han kommer med en lille streak mod gode forsvar.

– Søren Martin Jørgensen

Det er en kamp der bliver afgjort af de to forsvar. Kan Georgias kanon forsvar lukke ned for Alabamas farlige angreb, eller kan Alabamas gode forsvar lukke helt ned for Georgias, til tider, ineffektive angreb… Georgia har haft en fantastisk sæson på forsvaret, og det har siden første kamp mod Clemson været det der har gjort at Georgia står hvor de står.

Alabama er næsten altid stærke og efter lidt startvanskeligheder så er deres angreb virkelig kommet i omdrejninger. Og når man har Heisman vinderen som QB så er man altid i stand til at putte nogle point på tavlen. Deres forsvar bliver som sagt afgørende i denne kamp, med mindre selvfølgelig at Alabama kan gøre det samme mod Georgia som sidst de to hold mødtes i divisionsfinalen. Alabamas wide receivers er i en klasse for sig selv, og de har før brændt Georgias secondary, som nok er holdets akilleshæl. Jameson Williams er nok den mest iøjnefaldende af Alabamas receivere i denne kamp, og får han endnu en stor kamp, så er Georgia automatisk i problemer, fordi de ikke er kendt for at score en masse point, specielt i kampe hvor modstanderen er af Alabamas kaliber. Skal du holde øje med en speciel spiller hos Georgia, så er det deres QB Stetson Bennett, for han skal spille rigtig godt, for at Georgia kan være med.

Jesper Pedersen

Hvilke styrker har holdene?

Selvom de tillod hele 41 point til Alabama i SEC-mesterskabskampen, så kommer vi ikke udenom, at Georgias største styrke ligger i deres forsvar. Den fænomenale enhed, som i løbet af sæsonen har spillet på et historisk niveau, viste i kampen mod Michigan at de stadig har hvad der skal til for at dominere en kamp. Nederlaget til Alabama skyldtes til dels, at Georgia forsøgte sig med flere forsvarsdesign end hvad de plejer, og til dels at de ikke kunne få ramt på Bryce Young, selvom at de ellers lå i top 10 på året for sacks og havde fået mindst ét sack i alle deres tidligere kampe. Jeg tror ikke, at Kirby Smart og resten af Georgiaforsvaret vil tillade at det sker igen.

Der er flere styrker, som er værd at fremhæve på Alabamas hold, hvilket er en naturlig konsekvens af at have den generelt mest talentfulde samling af spillere, hvis vi ser på begge sider af bolden. Alabamas forsvar har selvsagt ikke været på niveau med Georgias historiske enhed, men har trods alt været blandt de seks bedste når det kommer til tilladte yards til modstanderen pr. kamp. Alabamas angreb, som er ført an af Heisman-vinderen Bryce Young, har været det tredjemest scorende i løbet af sæsonen blandt alle FBS-skoler. Dette skyldes i høj grad deres eksplosivitet. Alabamas angreb er blandt de fire bedste hvad angår spil på 10+ yards, hvilket også har medført, at de tit har været inkluderet på vores højdepunktsgennemgange.

Kasper Løwe Røder

Det er svært at skrive mere udførligt end ovenstående, men Georgias altoverskyggende styrke ligger i forsvaret. Når man har en historisk god defensiv, så er man nødt til at kapitalisere på det. Deres defensive linje er bedre end Alabamas offensive linje, og derfor var det også påfaldende, at de slet ikke kunne få fat i Bryce Young senest. Det er svært at forestille sig, at denne kamp ender med samme fattige produktion fra Georgias defensiv, og spillere som Jordan Davis og Nakobe Dean skal vise, hvorfor de forventes at ryge af brættet tidligt i årets draft.

Alabama har mange styrker, men kastespillet er særligt godt. Det er en stor faktor, at John Metchie III er ude, for det giver Georgia mulighed for at holde nogenlunde styr på Jameson Williams. Der er dog det med Alabama, at du ikke bare kan tage én spiller ud af kampen, og så er den hjemme. Mod Cincinnati spillede Ja’Corey Brooks og Slade Bolden flot, og de kombinerede for 97 yards og to touchdowns. Så betyder det ikke noget, at man holder Williams nede, hvis produktionen bare kommer fra nogle andre. Kastespillet hænger unægteligt sammen med quarterbacken, og en grund alene til at se kampen er Bryce Young. Hvis den offensive linje kan købe ham tid nok, så bliver det endnu en stor dag på kastespilskontoret, hvis der er noget, som hedder det.

– Søren Martin Jørgensen

Mine kære kolleger har gjort et glimrende stykke arbejde her, så det er svært at tilføje yderligere. Georgia har uden tvivl det bedste forsvar samlet set i College Football, hvis ikke nogensinde, så i al fald tæt på. Alabama har som sædvanligt et af de bedste angreb, dog ikke så stærkt som de har været andre år. Bryce Young har dog været flyvende i den sidste del af sæsonen, og der skal derfor helt andre boller på suppen end da holdene sidst tørnede sammen, for at Georgia skal have en chance, og der skal Georgias forsvar altså spille helt op til deres bedste, og de har vist tidligere i sæsonen at de kan lukke et angreb helt ned, spørg bare Clemson som de pakkede helt sammen i årets første kamp.

– Jesper Pedersen

Og hvilke svagheder?

Modsat Alabama, så kan Georgia ikke prale af at have en elite quarterback. Stetson Bennett har gjort et fint stykke arbejde som erstatning for den originale starter, JT Daniels, men han har også haft ganske fine arbejdsbetingelser i løbet af sæsonen. Kampen mod Alabama var en af de første hvor han blev udsat for et reelt pres, hvilket blandt andet ledte til to interceptions. Skal Georgia have chancen for få revanche, så kræver det bedre beskyttelse for Stetson Bennett.

En væsentlig forskel på Alabamas angreb, sammenlignet med SEC-mesterskabskampen, er fraværet af Bryce Youngs mest pålidelige våben, John Metchie III. Med ham ude af billedet, vil Georgia forsvaret med sikkerhed bruge flere ressourcer på Jameson Williams. De vil dermed følge samme opskrift som Cincinnati brugte i semifinalen, hvor Williams blev holdt til 8,9 yards, betydeligt lavere end hans gennemsnit på 20,1 for sæsonen. Det vil alt andet lige føre til, at Bryce Young vil bruge mere tid på at have bolden i hænderne, hvilket Georgias forsvar potentielt set kan lukrere på.

– Kasper Løwe Røder

Udover at have en ganske middelmådig quarterback i Bennett, så har Georgia et lidt svagt punkt i defensiven, nemlig deres secondary. Den er absolut ikke dårlig, men en quarterback som Bryce Young fik dem til at se ret dårlige ud ved seneste lejlighed. 421 yards og 3 touchdowns stod han noteret for, og han fik 16.2 yards pr completion. Det vidner om, at Georgias secondary er et område, som Alabama kan udnytte. Jeg vil gerne blive i samme boltgade, for hvis man overhovedet kan nævne noget som et svagt punkt hos Alabama, så er det måske deres secondary. Det er dog ærgerligt for Georgia, at deres styrker ikke passer til at angribe det område. Det er set tidligere i sæsonen, at Alabama er til at tale med, hvis man kan komme forbi de forreste 7 i forsvaret (hvilket er lettere sagt end gjort). Jeg tænker specielt på Arkansas-kampen, hvor Alabamas forsvar havde store vanskeligheder i luften og mod særligt Treylon Burks. Georgia drømmer nok om en kamp, hvor de kan løbe det hele hjem, men der er altså også muligheder i luften, hvis de tør.

– Søren Martin Jørgensen

Igen er det “nemt” at være sidste mand på denne del. Men det er som Søren nævner vanvittig vigtigt for Georgia at deres secondary har en god kamp, for at holde kampen tæt, og så skal Bennett spille over evne på QB positionen, for at forestille sig at Georgia kan holde Alabama helt fra at score er nok ønsketænkning. Så det er reelt set Georgias secondary der kan afgøre den her kamp, for formår Alabama at pille den fra hinanden igen, så er Georgia ude af den her kamp allerede inden den er begyndt, især fordi det eneste svage punkt hos Alabama også er deres kasteforsvar. Skal Georgia til at indhente 20 point, så er det en for stor opgave for Bennett.

– Jesper Pedersen

Hvem vinder og hvorfor?

Den burde egentlig være ligetil. Det er Alabama og Nick Saban i en finale, mod et hold som de tidligere på sæsonen har slået. Alligevel tror jeg, at Georgia i år får deres revanche. Forsvaret er bare bedre end det, som de præsterede i SEC-mesterskabskampen. Dengang var det et Alabama-hold, som stod over for en vind-eller-forsvind kamp, mens Georgia måske var blevet forblændet en smule af al den snak om deres historiske forsvar. De er nu tilbage, med et større fokus på at få pres på Bryce Young og med en mand mindre at skulle holde styr på i form af fraværet af John Metchie III. Jeg tror ikke, at Alabama kan holde dem fra Bryce Young på samme måde som sidst, og jeg tror heller ikke, at de får mere succes med løbeangrebet sammenlignet med sidst. Kirby bliver den anden af Nick Sabans tidligere assistenter som vinder over ham, når Georgia slår Alabama 27-20.

– Kasper Løwe Røder

Jeg skulle lige til at skrive en subjektiv vurdering af, hvorfor jeg tror, at Georgia vinder. Men det gør de ikke, og det piner mig. Faktum er, at siden Nick Saban og Alabama-dynastiet for alvor tog fart, har de været for overbevisende. Siden 2009 har Alabama været en betting-underdog tre gange (2009; SEC-mesterskabskamp mod Florida, 2015; kamp mod Georgia i den regulære sæson og i sidste måned mod Georgia igen). Kampene blev vundet med henholdsvis 19, 28 og 17 point. Nu er Alabama små underdogs igen, og Nick Saban er ganske enkelt den største træner nogensinde i college. Han er ligeledes modbydelig, når han møder tidligere assistenter, og det er netop Kirby Smart. Det ville være en fed historie, hvis Georgia tog den her, men Alabama er bare bygget til at tage sig af de her kampe.

– Søren Martin Jørgensen

Den er svær i år. Jeg tror det hele bliver afgjort af forsvarene som sagt tidligere. Georgias har været overbevisende hele året, og jeg vil ønske de får deres revanche fra divisionsfinalen mod Alabama. Men jeg tror det bare ikke. Alabama er for stærke, og Bryce Young er svær at stoppe, hvilket han netop viste da holdene sidst mødtes. Nick Saban er en rutineret coach der også forstår at sætte sit hold op til de store kampe, og jeg tror han kan tilføje endnu en titel til hans imponerende CV når kampen er færdigspillet.

Jeg tror desværre også at denne kamp kan være hurtigt ovre, med mindre at Georgia har fået justeret en masse siden divisions-finalen nederlaget mod Alabama, fordi Georgia kommer ikke tilbage hvis de er nede med 20 point tidligt i kampen, dertil er Alabama for stærke. Dog skal det siges at Alabama har haft problemer med at “switche off” altså miste fokus sent i kampene, hvor de allerede har tilspillet sig et stort forspring, så måske kan Georgia skabe overraskelsen. Men alt i alt ser jeg Alabama som klar favorit i denne kamp

Jesper Pedersen

Hvem bliver finals-MVP?

Givet at de mest værdifulde spillere skal findes hos det vindende hold, så vil jeg fremhæve to Georgia spillere som potentielle kandidater. Hvis Georgia vinder over Alabama, så kommer det til at skyldes en stor forsvarspræstation. Den bliver ført an af deres hyper-atletiske linebacker Nakobe Dean, som både kommer til at spille en stor rolle mod kasteangrebet såvel som løbeangrebet. Han bliver MVP på forsvarssiden. På angrebet er det typisk quarterbacken som tager MVP-æren, men det tro jeg ikke bliver tilfældet i år. Givet at Georgias forsvar holder styr på Alabama, så vil Georgia kunne lade deres løbeangreb tager over. Selvom de igennem sæsonen har kørt meget med en runningback komité, så kommer Zamir White til at føre an, hvilket vil lede til at han kåres som MVP på angrebssiden.

Kasper Løwe Røder

Nu har jeg argumenteret for en sejr til Alabama, og det er altid det vindende hold, der får finals-MVP. Det lette svar er Bryce Young, hvis han får lov til at boltre sig som i seneste møde. Jeg er dog også romantiker, og de der MVP-priser ender jo altid så forudsigeligt hos en quarterback, så kan vi ikke få en forsvarsspiller til at vinde i år? Efter min mening er Will Anderson den bedste spiller i college, men han spiller desværre en position, som ikke skaber de stats, som kaster en MVP af sig. Hvis det bliver en tæt forsvarskamp, så kunne jeg dog godt se Anderson vinde, hvis han rammer et par sacks og/eller skaber en turnover.

– Søren Martin Jørgensen

Hvis Alabama får sejren som jeg gætter på, så er jeg også forholdsvis sikker på at Heisman vinderen Bryce Young bliver afgørende for finalen, da han så formår at knække Georgias forsvar. Han har gjort det før, og får Alabama gang i angrebet igen, så har Georgia ikke vist at de kan stoppe Bryce Young i det forudgående møde. Det kræver selvfølgelig at Alabama får sat nogle point på tavlen, så det ikke ender 9-6, men får vi en kamp der ender eksempelvis 24-14 til Alabama, så løber Bryce Young med MVP titlen.

Jesper Pedersen