Grundspillet er forbi. Sæsonen er slut for 20 af NFLs hold. For de resterende 12 mandskaber starter nu et altafgørende slutspil.

Der var masser af drama til det sidste i sidste spilleuge, og i sidste ende står vi tilbage med 12 slutspilshold og en række fyrede trænere. Her er 10 ting vi lærte i uge 17.


1. 49ers holdt ved til det sidste

San Francisco skulle bare bruge en sejr. Så var hjemmebanefordelen i slutspillet i hus. Og det lykkedes, men det holdt hårdt for 49ers, der bogstaveligt talt stod på egen mållinje og stoppede Seahawks. En sejr til Seahawks havde givet dem sejren i NFC West og sendt 49ers helt ned på femte seed.


2. Jameis Winston grundlægger ny klub

Jameis Winston nåede 5.000 kasteyards som den eneste quarterback i NFL i denne sæson. Men det er sket før. Jameis blev også den første quarterback nogensinde til at kaste 30 touchdowns og 30 interceptions i en sæson. Det så ellers længe ud til, at Winston kunne undgå den tvivlsomme ære, men på kampens allersidste spil i overtime kastede Winston en interception (nummer 30), der blev returneret til et touchdown, så Falcons vandt kampen. Det var således Winstons sidste aktion i denne sæson, der gjorde ham til grundlægger af 30/30-klubben.


3. Raiders siger farvel til Oakland

Faktisk har de ikke spillet der et par uger. Men med nederlaget til Broncos blev det endegyldigt, at Oakland Raiders er fortid. Fra næste sæson bliver Raiders til Las Vegas Raiders, og det skal blive spændende at se, hvordan de bliver modtaget i Sin City.


4. Titans spiller sig i slutspillet – ser giftige ud

Titans skulle bare slå Texans – så ville de være i slutspillet. Og jeg skal love for, at de spillede sig ind i det fine selskab. 35-14 endte sejren over Texans på, og Derrick Henrys spil lover godt for slutspillet. Hele 213 yards løb den store runningback, og nu venter et opgør mod Patriots i næste uges wild card-runde.


5. Patriots har IKKE friuge i slutspillet

Patriots tabte til Dolphins. Til DOLPHINS! Og det kostede dem en friuge i slutspillet. For første gang siden 2009 sidder New England dermed ikke over i første runde af slutspillet. Det er en helt vanvittig stime, men illustrerer måske meget godt, at især Tom Brady ikke spiller, som han tidligere har gjort.


6. Packers sikrer friuge efter stort comeback

Ved pausen var der ikke meget, der så ud til, at Packers skulle have en friuge i slutspillet. De var nede med to touchdowns til Lions, og det kommer man ikke langt med. Det gør man til gengæld med den evne til at komme tilbage i kampen, som de viste. Det holdt hårdt, men Packers sendte med at vinde og sikrede dermed en friuge i slutspillet. Nu kan de nå langt.


7. Giants, Browns fyrer trænere

Allerede søndag aften var det slut for Browns’ Freddie Kitchens. Og mandag fulgte Giants så efter og fyrede Pat Shurmur. Redskins fyrede President Bruce Allen. Læg dertil, at både Redskins og Panthers i løbet af sæsonen fyrede Jay Gruden og Ron Rivera. Rivera er i øvrigt allerede på vej til netop Redskins som ny træner.


8. Flere fyringer på vej?

I Dallas og Jacksonville er der stadig ikke sket nogen ændringer på trænerposten, men det kan meget vel være på vej. Jerry Jones vil ikke frede Jason Garrett hos Cowboys, og der er også rygter om, at Doug Marrone kunne være på vej ud hos Jaguars.


9. CMC nåede ikke rekord – men så alligevel

Christian McCaffrey nåede ikke 215 scrimmage yards søndag. Dermed slog han ikke Chris Johnsons rekord på 2.509 totale yards i en sæson. Men McCaffrey kan alligevel glæde sig over, at han nåede både 1.000 løbeyards og 1.000 receiving yards i denne sæson. McCaffrey nåede også 116 grebne bolde – flere end de fleste receivere.


10. Eagles gjorde arbejdet færdigt

Philadelphia Eagles gjorde forarbejdet i sidste uge. Og i denne uge gjorde de det så færdigt med sejren over New York Giants. Sejren sender dem i slutspillet, og nu venter en kamp hjemme i Philadelphia mod Seattle Seahawks i næste uge. Imponerende comeback for Eagles, der havde en hård start på sæsonen, men sluttede 9-7 og fortjent vandt NFC East.