Super Bowl er overstået, og NFL-sæsonen er slut. Men I skal naturligvis ikke snydes for et sidste tilbageblik på ugen, der gik, så det kommer her.


1. Coachede Andy Reid sig lige i Hall of Fame?

Den mangeårige træner har længe været talt om, som en af de skarpeste hjerner i NFL, og Andy Reids meritter taler for sig selv. Han har været vanvittigt succesfuld i sine mange år i ligaen, men manglede lige det sidste for at kunne kalde sig Hall of Famer. Med Super Bowl-sejren søndag, tror jeg, at Andy Reid har sikret sig en guldjakke i fremtiden. Spørgsmålet er så, om han når at få den, før det er for sent.


2. Kyle Shanahan er 0-40 i Super Bowl

Ja, det lyder voldsomt, men her er naturligvis bare tale om scoren i fjerde quarter i de Super Bowls, hvor Shanahan har haft ansvaret for det angreb, der i sidste ende tabte kampen. Søndag mod Chiefs havde 49ers en føring på 10 point, da sidste periode startede, men alligevel endte det med et nederlag på 31-20, og det er da fair nok, at stille spørgsmåltegn ved, om Shanahan ikke kan kalde spil under pres. Omvendt er han stadig ung og har mange år endnu til at lære.


3. Patrick Mahomes gjorde det igen

Slog en rekord altså. Comebacket i fjerde quarter var tredje gang i dette slutspil alene, at Patrick Mahomes førte sit hold tilbage til sejr efter at have været bagude med 10 point, og det var femte gang i denne sæson. Mahomes vandt alle fem gange, hvor hans hold var bagude med mindst 10 point på et tidspunkt i kampen. Både for slutspil og grundspil er det rekord, og det er svært at argumentere imod, at Mahomes skulle vinde Super Bowl MVP, når det nu var hans magi, der holdt Chiefs inde i kampen.


4. Garoppolo var “god nok”

Faktisk er der gode chancer for, at Jimmy G havde vundet Super Bowl MVP, hvis San Francisco 49ers havde vundet kampen. En enkelt dårlig beslutning i første halvleg blev straffet med en interception, og hvis man ser bort fra et desperationskast til sidst i kampen, så var det stort set den eneste fejl Garoppolo lavede. Den 28-årige quarterback viste, at han i høj grad kan være med, når det gælder, men mod Chiefs og Mahomes løber de fleste panden mod en mur.


5. Forfriskende få flag

Jeg har aldrig været den store fan af Bill Vinovich, men man må give ham, at han og hans sammensatte crew til Super Bowl XLIV gjorde en god figur. Der blev stort set ikke kastet nogen strafflag i kampen, og dem, der var, var for det meste false start eller offside. Super Bowl blev rent faktisk afgjort af spillerne på banen, og det var forfriskende at se, efter en periode, hvor dommerne har været stærkt kritiseret for tvivlsomme beslutninger på banen.


6. Lamar Jackson er MVP

Selvfølgelig. Den purunge Ravens-quarterback blev tildelt prisen ved det stort anlagte NFL Honors-show lørdag aften, hvor han modtog samtlige stemmer til prisen. Jacksons sæson i år minder på flere måder om den sæson, Patrick Mahomes havde i sidste sæson, og det skal blive spændende at se, om Jackson fortsat kan forbedre sig i år tre, præcis som Mahomes har gjort det.


7. Kyler blev Offensive Rookie of the Year – Bosa tog forsvarsprisen

Kyler Murray var nok den mest spændende rookie på angrebet at følge i år, og det sikrede ham prisen som OROY ved NFL Honors. Men jeg spørger bare: Hvad med Josh Jacobs? Jacobs måtte godt nok sidde ude en del af sæsonen med en skade, men netop den periode viste også, hvor vigtig han var for Raiders, der gik fra at være slutspilskandidat til kun at slutte treer i sin division. Oh well.

På forsvaret var det – naturligvis – Nick Bosa, der løb med prisen. I Super Bowl viste han hvorfor.


8. Stephon Gilmore var det rigtige valg som årets forsvarsspiller

Gilmore tog prisen som årets forsvarsspiller, og det er svært at sige noget til. Han var en vigtig hjørnesten på et Patriots-forsvar, der bar holdet gennem grundspillet, og han viste værdien af, at have en verdensklasse cornerback på sit hold. Interessant var det også, at Aaron Donalds dominans i forhold til denne pris blev brudt – det kan kun være godt for sporten at flere spillere kommer i spil til disse priser.


9. Michael Thomas griber årets angrebspris

Michael Thomas var svær at komme udenom i grundspillet, hvor han med 149 grebne bolde slog rekorden for fleste grebne bolde i en sæson. Man kan sagtens argumentere for, at han var den vigtigste spiller på Saints-holdet i år.


10. Calais Campbell vinder den mest prestigefulde pris

Walter Payton Man of the Year-award har efterhånden udviklet sig til at være den mest prestigefulde pris, de enkelte NFL-spillere kan vinde, fordi den siger noget om det arbejde, spillerne gør udenfor banen, i deres lokale samfund, hvor de udfører velgørende arbejde. Hvert hold nominerer deres kandidat, og i sidste ende udvælges så en vinder. I år blev vinderen Calais Campbell, så tillykke til ham med årets vigtigste statuette.