Anden runde af slutspillet er i hus, og endelig fik vi lidt spænding. I hvert fald i et par af kampene. Falcons og Patriots var suveræne, mens Steelers og Packers måtte bide negle før sejren var i hus. Her er, hvad vi lærte i divisionsrunden.
1) Falcons suveræne på angrebet
Det er jo ikke den store overraskelse, men igen i denne uge viste Falcons, hvorfor de er blandt de bedste hold i NFL, og hvorfor angrebskoordinator Kyle Shanahan er et varmt trænernavn. Ham vender vi tilbage til. Quarterback Matt Ryan fortsatte sin MVP-sæson, og med præstationen i denne uge satte han vel alle konkurrenter til vægs.
2) Seahawks mangler breddekvalitet i forsvaret
Legion of Boom har været frygtet i efterhånden en del år nu. Men i denne sæson har de været plaget af skader blandt forsvarets bagerste kæde, og lørdag blev det tydeligt, hvor meget Earl Thomas mangler. Matt Ryan fandt igen og igen sine runningbacks på korte kast, der blev til store spil, og så havde Seahawks aldrig en chance.
3) Patriots havde en atypisk offday
Men det var på det helt rigtige tidspunkt. Med en kamp mod Houston Texans, der velsagtens var det dårligste tilbageværende hold i slutspillet var det kampen, hvor Patriots kunne tillade sig at lave fejl. Og det gjorde de. Tom Brady kastede blandt andet to interceptions – inden da havde han to interceptions i hele sæsonen – og den legendariske quarterback ramte plet på under halvdelen af sine kast. Det er virkelig en sjældenhed. Dion Lewis havde til gengæld en stor dag med tre touchdowns, og det alene var nok til at sikre sejren for hjemmeholdet.
4) Hvad gør Texans på quarterback?
Brock Osweiler viste i glimt, hvorfor Houston betalte ham mange millioner i foråret, men den unge quarterback har på ingen måde levet op til forventningerne. I starten af sæsonen så det ellers ud til, at Texans-angrebet kunne blive meget eksplosivt, men mandag blev holdet og angrebskoordinator George Godsey enige om, at deres veje skulle skilles. Reelt er han nok blevet fyret. Tilbage står Texans med en uforløst sæson, hvor de med det bedste forsvar i ligaen – uden J.J. Watt endda – ikke formåede at skabe overraskelsen i slutspillet. Og de står tilbage med samme spørgsmål som efter sidste sæson: Hvem skal være vores quarterback til næste år?
5) Rodgers gjorde det igen
Selvom det teknisk set ikke var en Hail Mary, så viste Aaron Rodgers endnu en gang, at han er kongen af at købe tid, improvisere spil og vinde kampe på det. I det sidste halvandet minut af kampen mod Dallas Cowboys blev der scoret tre field goals på over 50 yards, og det sidste af dem var Mason Crosbys gamewinner for Packers med tre sekunder tilbage. Den eneste grund til, at Packers overhovedet var i den situation var fordi Rodgers viste sig som den bedste quarterback i NFL.


6) Rutine frem for alt?
Hos Cowboys var nederlaget en skuffende afslutning på en fremragende sæson. Dak Prescott sluttede kampen af med en quarterback rating på over 100, og det må siges, at rookien havde en god kamp. Men det var først sidst i kampen, at han for alvor blev farlig, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at det skyldes, at det var hans første slutspilskamp. Kigges der kun på tallene udspillede han Aaron Rodgers. Men Rodgers leverede bare så meget, der ikke fremgår af statistikkerne.
7) Steelers viste sig utrolig resistente
Pittsburgh Steelers havde ikke nogen god kamp under de svære betingelser i Kansas City. Men Chris Boswell blev kampens MVP med hele seks field goals. En ny NFL-rekord. Hans 18 point var de eneste Steelers lavede i kampen. Men det var nok på en dag, hvor Steelers ikke kunne score et eneste touchdown. Bell, Brown og Big Ben spillede faktisk gode kampe, selvom de ikke kunne score offensivt, men det skal forbedres, hvis holdet skal have en chance mod Patriots i næste weekend.
8) Chiefs’ angreb gik i stå
Det har ellers set så godt ud de seneste uger. Anført af rookie Tyreek Hill var Chiefs-angrebet begyndt at ligne et af de mere eksplosive i ligaen, men søndag udeblev eksplosionen. Tyreek Hills længste spil var ni yards, og i en lang periode af kampen havde Steelers’ Le’Veon Bell alene skaffet flere yards end hele Chiefs-angrebet. Alligevel havde hjemmeholdet chancen for at udligne med en two-point-conversion til sidst, men Eric Fishers straf for holding var meget sigende for Chiefs på en dag, hvor tingene ikke fungerede.  Kansas City skal nu bruge foråret og sommeren på at sikre, at den slags ikke sker igen.


9) Shanahan er favorit hos 49ers
Kyle Shanahan er stadig travlt optaget af slutspillet. Derfor kan han ikke ansættes som træner endnu. Men meget tyder på, at det sidste åbne sæde hos San Francisco 49ers bliver holdt åbent til den unge koordinator. Hvis det bliver en realitet er jeg meget spændt på at se, hvordan han klarer sig. 49ers er med ejer Jed York ikke det bedste miljø i NFL, og Shanahan har haft et ry for at være mere et angrebsgeni end god til mandskabspleje. Når det så er sagt, har Shanahan helt sikkert gjort sig fortjent til chancen som head coach. Men kan han udnytte den mulighed?
10) Kendte ansigter som koordinatorer?
Chip Kelly, der for nylig blev fyret hos San Francisco 49ers, kan være på vej til Jacksonville som angrebskoordinator. Et meget spændende valg til et hold, hvis angreb burde have præsteret bedre i år. Jaguars skuffede over en bred kamp, men med Chip som angrebstræner kan de blive sjove at se på. Washington Redskins overvejer at ansætte Rob Ryan som forsvarskoordinator. Nej, siger jeg bare. Lad nu være. Både Rob og Rex Ryan blev fyret – som de eneste fra Bills – i løbet af sæsonen, og Rob har ikke just skabt vilde resultater som forsvarskoordinator de seneste år.