Grundspillet er forbi, slutspillet er på plads og trænere er blevet fyret. Her er 10 ting vi lærte i uge 18.

1. Titans gjorde arbejdet færdigt

Med Chiefs’ sejr lørdag skulle Titans slå Houston Texans for at sikre sig førstepladsen i AFC-konferencen. Og selvom det nok holdt hårdere, end de havde håbet, så var sejren aldrig rigtig i fare for Titans, der nu kan sidde over i næste uge. Derrick Henry er tilbage til slutspillet, og så kan Tennessee blive rigtig farlige.

2. Colts smed alt på gulvet

For divisionsrivalerne fra Indianapolis gik det mindre godt. Colts havde alle muligheder for en slutspilsplads, hvis de kunne slå Jaguars – ligaens dårligste hold. Desværre for Indy har de ikke vundet i Jacksonville i fem år, og det blev heller ikke denne gang. Dermed slutter Colts’ sæson med en kæmpe skuffelse og store spørgsmåltegn og dyrt anskaffede Carson Wentz, der spillede en dårlig kamp.

3. Big Bens karriere forlænget en enkelt uge

Det så længe ud til, at Ben Roethlisbergers karriere skulle slutte søndag. Den aldrende quarterback har ikke officielt sagt, at han stopper karrieren efter sæsonen, men det ligger i kortene. En sejr over Ravens søndag sikrede dog en slutspilsplads, så Big Ben må lige holde ud en uge til. Det gør han nok gerne.

4. Årets sidste grundspilskamp blev den bedste

Kampen mellem Chargers og Raiders var på forhånd udråbt til en win-and-in-kamp, og de to divisionsrivaler skuffede ikke. Raiders startede bedst, men et vildt comeback af Justin Herbert og Chargers sendte kampen i overtime i sidste sekund. Her sparkede begge hold et field goal, inden Raiders til sidst så ud til at løbe klokken helt ud og spille for uafgjort – det havde sendt BEGGE hold i slutspillet. En timeout fra Chargers fik dog Raiders på andre tanker, og så sparkede de et field goal og tog sejren – og sendte Chargers hjem. Vanvittig kamp!

5. 49ers overvandt statistikken – snuppede slutspilsplads

Da 49ers gik det pause søndag mod Rams var det med statistikken imod sig. De skulle vinde for at sikre en slutspilsplads, men de var bagud, og Rams’ head coach Sean McVay var 45-0 i karrieren med en pauseføring. Det ændrede sig søndag. 49ers spillede fremragende i anden halvleg, stormede tilbage og tog til sidst sejren og slutspilspladsen – det sendte samtidig Saints ud i mørket.

6. …men Rams vandt stadig divisionen

På trods af nederlaget kunne Rams dog glæde sig. I den anden kamp i divisionen vandt Seahawks nemlig over Cardinals, og det sikrede, at Rams på trods af nederlaget vandt NFC East-divisionen. Dog kun som fjerde seed i stedet for andet seed, som havde været en realitet med en sejr.

7. Lions kunne have fået førstevalget

Øverst i NFC tog Packers sig en slapper, da de havde sikret førstepladsen i konferencen. Derfor fik Lions mulighed for at slå divisionsrivalerne og slutte sæsonen på positiv vis mod Packers, der spillede med reserver i en stor del af kampen. Sejren havde dog en negativ konsekvens for Lions. Med sejren til Jacksonville Jaguars havde Lions muligheden for at få førstevalget i draften – og den chance missede de ved selv at vinde – men de overlever nok.

8. Dave Gettleman flygter fra New York

Og så til fyringer. Eller pensioneringer om man vil. Søndag valgte general manager i New York Dave Gettleman således at gå på pension. Det stiller dermed Giants i en meget akavet situation, da man har valgt – i hvert fald foreløbig – at holde fast i head coach Joe Judge, der ellers ser ud til at være en sikker fyring efter næste sæson. Min konspirationsteori er, at Gettleman fik nys om, at ejerne ville beholde Joe Judge og så valgte han selv at sige stop. Giants bør nu fyre Judge, så en ny general manager også kan hjælpe med at hyre en ny træner.

9. Chok i Miami

Mens Joe Judge burde have været fyret i New York, så var der nok ikke mange, der havde set komme, at Miami ville fyre Brian Flores. Slet ikke efter en meget stærk afslutning på sæsonen. Men der har angiveligt været samarbejdsproblemer mellem Flores og quarterback Tua Tagovailoa, ligesom det forlyder, at der var uenigheder mellem Flores og general manager Chris Grier. Sådan som Grier har draftet ville jeg nok have beholdt Flores og smidt Grier på porten.

10. Masser af fyringer på Black Monday

Der var i det hele taget masser af fyringer efter denne weekend. Allerede søndag fyrede Broncos deres head coach Vic Fangio, og har lige nu linet hele otte samtaler op med nye kandidater. Men også hos Vikings og Bears ryddede man ud og fjernede både head coach og general manager ligesom altså Dolphins, Jaguars og måske Raiders skal finde en ny head coach. Kan Raiders vinde en slutspilskamp bør Rich Bisaccia dog beholde sin stilling og fjerne betegnelsen “midlertidig” fra jobbeskrivelsen.