Er du stadig ikke helt sikker på, hvorfor du bør følge med i Scouting Combinen? Bare rolig – her kommer lige en udvidet artikel, som fortæller dig, hvad der er op og ned i Indianapolis.

Nu da vi har etableret, hvad Scouting Combine er, er det på tide at gå endnu mere i dybden – en artikel, som er henvendt til de lidt mere hardcore NFL-seere.

Ankomsten

Spillerne begynder i morgen at ankomme til Indianapolis. Det er dog ikke alle spillerne, som ankommer på samme tid. De er opdelt i grupper, som ankommer løbende spredt over de næste 4 dage. Grupperne er inddelt på følgende måde:
Ankomstdag 1
Gruppe 1 – Kickere, Special teamere og Offensive linjespillere
Gruppe 2 – Offenisve linjespillere
Gruppe 3 – Runningbacks
Ankomstdag 2
Gruppe 4 – Quarterbacks og wide receivers
Gruppe 5 – Quarterbacks og wide receivers
Gruppe 6 – Tight Ends
Ankomstdag 3
Gruppe 7 – Defensive linjespillere
Gruppe 8 – Defensive linjespillere
Gruppe 9 – Linebackers
Ankomstdag 4
Gruppe 10 – Defensive backs
Gruppe 11 – Defensive backs

Indregistrering og lægetjek

I morgen begynder de første grupper af spillere at ankomme til faciliteterne i Indianapolis, hvor de lader sig registrere og derefter bliver gennemgået af et hold læger, som tjekker de mest almindelige og ekstraordinære ting. De undersøgelser, som spillerne skal gennemgå, er så dybdegående, at flere spillere har opdaget lidelser, som de ikke selv var klar over på forhånd. Én ting er eksempelvis at finde ud af alvorligheden af en eksisterende skulderskade eller knæskade, en anden ting er at finde ud af, at man har en kræftsvulst på ca 4 kg.
Dette er én af de erindringer, som doktor Robert Heyer fortalte om, da han i 2015 gav et interview til NFL.com i forbindelse med sit 21. combinebesøg.
”Han var så stor, at man ikke havde opdaget [kræftsvulsten] og den voksede i takt med, at han voksede. Han blev kørt direkte på hospitalet og traf en specialist. Han spiller ikke football, men han er ellers rask”.
Lægetjekket er en vigtig del af combinebesøget, men det vigtigste er spillernes præstation. Når de optræder under ens forhold og under opsyn af NFLtrænere, kan spillernes præstationer nemmere sammenlignes. Løber en spiller en hurtig tid på 40-yard dashen på sin egen træningsbane, er det ikke sikkert, at han kan løbe lige så stærkt på et anderledes underlag eller uden medvind.

Lars’ Mock Draft: Før Combine & FA

Derfor anses Combine resultaterne for at være de ”mest officielle”, mens resultaterne fra spillernes egne skoler er sekundære.
Derudover giver Scouting Combinen også mulighed for, at NFL trænere kan undersøge 300 spillere på en gang, hvilket sparer dem for meget tid, mens de inviterede spillere får mulighed for at præsterer foran samtlige 32 hold og centralt placerede folk i de forskellige organisationer (Sportsdirektører, talentchefer og ejere), som ellers ikke ville have mulighed for at se spilleren.

Målinger og indvejning

Efter lægetjekket skal spillerne måles og vejes. Det sker, at enkelte spillere bliver snydt højere eller tungere i deres collegemålinger, for at være mere attraktive for NFL-holdene. Derfor er det vigtigt med officielle målinger af spillerne, så man kan få præcise og uniforme tal. Vejningen foregår i underbukser, så man kan se om en spiller kan tage flere kilo på, eller om spilleren måske skal tabe lidt kilo. Er der overskydende fedt (Andre Smith), er kampvægten måske mere ideel med et par kilo mindre, hvilket gør ham nemmere at skubbe rundt, mens en mager spiller kan tillade sig at tage et par kilo på.

Interviews

Om torsdagen foretages de sidste interviews. Disse har stået på siden første dag, og her har holdene fået mulighed for at stille alle mulige (og umulige) spørgsmål til spillerne. Dette giver holdene et indblik i hvilken type, som spilleren er både på og uden for banen.
Her er nogle af de mere kreative bud på, hvad du kan forvente at blive spurgt om:

  • Kevin Norwood blev i 2014 angiveligt spurgt om, hvilket dyr han ville bruge til at beskrive sig selv
  • Steve Mariucci (Tidligere NFL cheftræner) spurgte i 2013 Geno Smith, hvilket rusmiddel, som var mest almindeligt på Smiths tidligere college. Spørgsmålet kom op i et øvelsesscenarie.
  • Tidligere NFL quarterback, Chris Simms, blev spurgt om hans planer for at starte familie. Har du tænkt dig at være single eller starte familie som ung.
  • Safety Devin McCourty blev spurgt til, hvilken superkræft han kunne tænke sig at have

Øvelserne

Det vigtigste ved Combinen er dog øvelserne. I denne artikel afgrænses der til udelukkende at fokuseres på de generelle øvelser, som alle spillerne har mulighed for at deltage i. Udover de generelle øvelser, har spillerne også mulighed for at deltage i positionsøvelserne, som er specifikke for de enkelte spilleres positioner. Der er dog enkelte spillere, som ikke ønsker at deltage i nogle eller alle øvelser. Dette kan være fordi spilleren ikke kan opnå mere end de i forvejen har. En spiller som Andrew Luck, som var 100% sikker på at blive valgt som #1, kunne kun risikere, at resultaterne i øvelserne stillede spørgsmålstegn. Derfor gav det mere mening for ham ikke at deltage.

Årets første Big Board

De generelle workouts inkluderer bænkpres (102 kg), spurten (40 yard/36 meter), 3-kegle øvelsen, pendulløbet, længdespringet og højdespringet.
Bænkpres øvelsen går ud på, at spillerne skal bænkpresse 100kg, så mange gange, som de overhovedet kan. Øvelsen viser spillernes styrke i overkroppen og er typisk en indikator for, hvor meget udholdenhed, som spilleren besidder.
Derfor kan man også typisk aflæse, hvor meget tid spilleren bruger i vægtrummet.

Der er selvfølgelig nogle spillere, som helt naturligt laver flere pres. Derfor er det ikke fair at sammenligne alle spillere mod hinanden, men derimod sammenligne dem internt i positionsgrupperne.
Om en tackle laver 25 eller 30 er dog ikke så vigtigt. Men laver han 15 eller 49 (Som den nuværende rekord af, sat af Stephen Paea), så bliver talentspejderne sendt tilbage i filmrummet, for at finde ud af om en spiller under- eller overpræsterer på banen i forhold til hans resultater i øvelsen.
Spurten er ligesom bænkpresset, afhængig af spillerens position. Løber en cornerback 4.40 eller 4.43 er som sådan lige meget. Men løber en runningback 4.24 (Chris Johnsons rekord) eller 5.15 er det tilbage i filmrummet, og undersøge, hvad der er gået galt.
https://www.youtube.com/watch?v=LWc3tpafspY
For offensive linjemænd er 40-yards et marathon. Derfor er det mere vigtigt, hvor hurtigt de løber 10 yards. De skal nemlig primært fokusere på at blokere hurtige pass-rushere i kasteopdækningen, og linebackere på det næste niveau i løbespillet. Derfor er 10-yards splitten mest vigtig for de positioner, som er nærmest line of scrimmage.
3-kegle- og pendulløbet er en noget mere specielle typer. 3-kegle-løbet er formet som et L, hvor spilleren løber frem, drejer til højre om en kegle, løber kort frem til næste kegle, drejer 180º rundt om keglen, løber tilbage til den første kegle, drejer venstre om og returnere til start. Det er simpelt, men utrolig kompliceret. Det sværeste ved opgaven er, at vende 180º uden at tabe fart. Det viser derfor spillerens evne til at accelerere og decelerere, hvilket er vigtigt, hvis man skal justere retning på et spil.
Pendulløbet starter ved én af yards-indikatorerne (lad os sige 50-yard markeringen), og bruger derfra de tilstødende 5-yards-markeringer (45-yard markeringerne på begge sider). Spilleren skal fra sin 3-punkts start (to fødder og én hånd i jorden) bevæge sig 5 yards til sin højre side, røre den ene 45-yard markering, derefter 10 yards til venstre, røre den anden 45-yard markering og derefter spurte tilbage over ”mållinjen”, som i dette tilfælde er det originale udgangspunkt – 50-yardlinjen.
Øvelserne er specielt vigtige for spillerne på line of scrimmage, som ofte skal kunne skifte retning på små områder uden at tabe fart.
Længdespringet og højdespringet viser meget det samme – benstyrke. Begge spring foregår fra stående position, hvilket isolerer benmusklernes produktion. Her er det igen vigtigt at sammenligne spillere fra samme position, da cornerbacks og wide receivere oftest har det mest kraftige spring.
Længdespringet er relativt selvforklarende, mens højdespringet er lidt mere kompliceret. På højdespringet måles først spillerens højde (inklusive en arm strakt ud lodret), inden han hopper op og slår en række pinde ud af position. Hans højde bliver derefter trukket fra den øverste pinds højde, for at finde højden på springet alene.

Begge øvelser viser eksplosiviteten i spillerens ben. På samme måde som bænkpresset tester styrken i overkroppen, viser denne styrken i underkroppen. For lavere spillere kompenserer det en smule for spillerens manglende højde, hvilket er et vigtigt aspekt af den samlede evaluering, men det springenes vigtigste funktion er, at fungerer som indikator for en spillers evne til at accelerere.
Læs også resten af NFL 101-serien:
Scouting Combine 1.0 / Scouting Combine 2.0 / Draft valuechart / Draftstrategi 1.0 / Draftstrategi 2.0 / Draftstrategi 3.0 / Draftstrategi 4.0