Vi nærmer os afslutningen på sæsonen. Efter 21 spilleuger med hårde tacklinger, fede catches og en masse kontroverser, er vi nået til sæsonens sidste kamp.

Men selvom den hedder Super Bowl 56, har der så været 56 Super Bowls? Hvad sker der med ringene? Og er det ikke noget med, at vinderne skal en tur forbi et hvidt hus? Lad os kigge på det.

Hvor mange er der spillet?

Super Bowl blev første gang spillet den 15. januar 1967 mellem Green Bay Packers og Kansas City Chiefs. Kampen var en konsekvens af sammenlægningen mellem den oprindelige liga, NFL, og den nyere liga, AFL, som var blevet grundlagt i 1959.

NFL accepterede modvilligt at spille en finalekamp, mellem det bedste hold fra hver liga. Men selvom finalekampen blev spillet første gang i 1967, var det først i 1969, at man begyndte at bruge navnet ”Super Bowl”. Indtil da havde man blot kaldt det ”The NFL-AFL championship game”.

I 1970 blev fusionen så endeligt gennemført, og mesterskabskampen i 1971 blev således den første kamp, efter at de to konkurrerende ligaer var blevet til to separate konferencer i én liga – NFL.

Det er derfor i år både den 56., den 54. og den 52. Super Bowl.

Hvad skal vi se i pausen?

Siden den første mesterskabskamp har der været pauseunderholdning. De første optrædener var dog primært lokale skolebands og dansere, og det var ikke meget andet end ordets egentlige forstand – underholdning i pausen.

I 1992 afholdtes Super Bowl i Minneapolis og pauseunderholdningen var en hyldest til Vinter OL og de amerikanske deltagere. Som konkurrence til pauseunderholdningen afholdt Fox et specielt live afsnit af deres store tv-serie succes, Living in Color, som trak i omegnen af 22 millioner seere fra Super Bowl showet.

Det førte til en mere overvejet strategi i forhold til hyring af performere og en større branding af pauseshowet. I 1993 optrådte Michael Jackson med et af de mest legendariske halftime shows, og herfra er showet blevet et selvstændigt aspekt af Super Bowl.

I år spiller Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige og Kendrick Lamar.

Hvad med de der Super Bowl ringe?

NFL betaler – og det er en dyr omgang. 150 ringe bliver af ligaen stillet til rådighed til det vindende hold, og prisen ligger i omegnen af $5 millioner dollars eller ca. DKK 33 mio.

Det er muligt for holdene at få flere end de 150 ringe, som ligaen bestiller, men så står det for egen regning for holdet. Det er ofte nødvendigt, da et NFL-hold består af meget mere end de 53 spillere, som har deltaget på holdet.

Ringe bliver også givet til trænere, kontormedarbejdere og en gang i mellem til tidligere spillere.

Ringene bliver produceret i USA af Jostens, som holder til i Minneapolis.

Det er set flere gange, at spillere sælger deres ringe, for at skaffe penge til forskellige formål. Blandt de negative årsager er pengeproblemer. Flere spillere er efter deres karriere kommet i økonomiske problemer, og har derfor været nødsaget til at sælge ringen for at skaffe kontanter. Eller som i Lawrence Taylors tilfælde, hvor det var sønnen, der solgte ringen for kold mammon.

Der er dog også eksempler på spillere, som har solgt ringene for at skaffe penge til mere ædle formål. Je´Rod Cherry solgte således sin ring fra Super Bowl 36 for at skaffe penge til velgørenhed.

Fint besøg!

Det er ikke helt sikkert, hvornår traditionen med at besøge Det Hvide Hus startede. Det er trods alt ikke en tradition, som er afgrænset til at omhandle NFL, som er en af de nyere sportsligaer.

Et af de første registrerede besøg hos præsidenten var i 1865, hvor Andrew Johnson fik besøg af Brooklyn Athletics og Washington Nationals fra den amerikanske baseballliga.

Det første NFL mesterskabshold, som besøgte præsidenten, var Pittsburgh Steelers, som i 1980 fik lov at fejre, at Pittsburgh både havde vundet mesterskabet i NFL og baseball. Dengang sad Jimmy Carter i Det Hvide Hus.