Der er masser af gode spillere i draften, men talent er ikke bare talent. En god spiller skal også spille en vigtig position, hvis han ellers har intentioner om at blive drafted som den første spiller. Du bliver ikke valgt som #1 som longsnapper.

Når hold skal evaluere spillere og hvor de skal draftes, er det mere end bare talent som skal med i overvejelserne. Sidder man på #1 valget i en draft, og har man rangeret en punter som den mest talentfulde spiller i hele draften, skal man nok overveje, om det er det værd at drafte en punter som #1.

En punter er kun på banen i gennemsnit 3-4 gange pr kamp, og hans indflydelse på kampen er derfor meget begrænset. Det samme kan siges om kickere, long snappere og returnspecialister, som kun bidrager sporadisk.

Derfor skal de enkelte hold også tage stilling til, hvor stor indflydelse en spiller har på sin respektive position, når de skal træffe den endelige beslutning og vælge en spiller.

VIP – Very Important Position

Det er åbenlyst, at den vigtigste position er quarterbacken. Alt spillet går igennem ham, og det er på hans skuldre, at ansvaret lægges, når holdet er bagud sidst i 4. quarter. Det afspejles samtidig også i den andel af den samlede salary cap, som er bundet i spillere på den position.

Den højeste gennemsnitsløn for en NFL-position, er nemlig quarterbacken. En quarterback på kontrakt i NFL (Her medregnes også reserver og rookies) kan forvente at tjene i omegnen af $5.8 millioner om året, mens en spiller på den offensive tackle position kan forvente i omegnen af $3.2 millioner dollars årligt.
En guard tjener $2.5 millioner dollars, wide receivers får ca $2.4 millioner årligt mens runningbacks og fullbacks kan skaffes relativt billigt til hhv. ca $1.8 millioner og $1.5 millioner årligt.

Kigger man i stedet på forsvaret, står det lige så klart, hvilke positioner, holdene prioriterer højest. Edge spillere, hvis primære opgave er at tackle quarterbacken, har den højeste gennemsnitsløn med $3.1 millioner dollars om året. Herefter kommer defensive tackles som får ca $2.8 millioner årligt og linebackers, som får ca $2.5 millioner årligt, mens safeties og cornerbacks ligger nederst i fødekæden med ca $2,4 millioner dollars årligt (Tallene er taget fra Spotrac.com).

Leder du derfor efter det bedst betalte job i football, skal du enten kunne kaste bolden, gribe bolden, beskytte ham, der kaster bolden, eller kunne tackle ham, som kaster bolden.
Der begynder at tegne sig et mønster her.

Læs også: Draft-analyse: Hvilken quarterback bliver valgt først?

Er du derimod god til at løbe bolden, tackle runningbacks eller sparke til bolden, kan du forvente en relativ lille løn – Spiller man i NFL er man dog pr definition ikke dårligt betalt. Minimumslønnen for en førsteårsspiller er nemlig $495.000 (DKKR 3.2 millioner).

Men hvad skal jeg bruge lønninger til?

Denne øvelse går imidlertid ikke ud på at sammenligne lønninger, men det at afklare holdenes prioriteringer rent lønmæssigt er med til at illustrere, hvilke positioner der draftes højest i draften.

Tager man udgangspunkt i spillerlønningerne er de højest prioriterede positioner quarterback, offensiv tackle og edge.

Dette bekræftes yderligere, hvis man kigger på, hvilken position de 5 højest draftede spillere henover de sidste 10 drafts (2011-2020), spillede på. Fordelingen er som følger:
14 quarterbacks, 13 edge spillere, 7 offensive tackles, 5 Wide receivers, 4 cornerbacks og 4 runningbacks.

34 ud af 50 spillere drafted i top-5 hen over de sidste 10 år, har været enten quarterbacks, offensive tackles eller edge spillere. Det viser en kraftig overvægt og prioritering af netop disse positioner.

I år bliver nok ikke undtagelsen – og dog

2021 draften er rig på talent, hvis du leder efter en Edge eller offensiv tackle. Faktisk er det ikke utænkeligt, at der bliver valgt 6-7 af de første 10 valgte spillere er enten edge eller offensiv tackle i årets draft.

Det er en anden historie på quarterback, hvor der ikke er nogen klare favoritter. Men grundet positionens vigtighed, kan Malik Willis eller Kenny Pickett blive valgt meget tidligere, end hvad de reelt burde.